Strůjce rwandské genocidy dostal doživotí

Arusha (Tanzanie) - Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu odsoudil na doživotí Theonesta Bagosoru, někdejšího vysoce postaveného úředníka rwandského ministerstva obrany. Podle soudu naplánoval systematické vyvražďování civilistů z kmene Tutsiů. V roce 1994 vedl Bagosora hutuské milice Interahamwe, které ve Rwandě za 4 měsíce zmasakrovaly kolem 800 tisíc Tutsiů a umírněných Hutuů.

Jedná se přitom o první případ, kdy tribunál pro zločiny ve Rwandě dospěl k usvědčení z organizování masového vraždění. Někdejší šéf kabinetu ministerstva obrany Theoneste Bagosora podle rozsudku naplánoval se třemi dalšími armádními důstojníky vyhlazování civilistů z kmene Tutsiů a nepohodlných členů opozice.

Genocida Tutsiů měla začít už v roce 1990

Soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu

„Plukovník Bagosora je vinen z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.“

Podle soudu byl Bagosora mozkem organizace, který vraždění vymyslel. V roce 1994 převzal kontrolu nad rwandskou armádou. Stál u zrodu nechvalně proslulých jednotek Interahamwe a údajně mezi ně distribuoval mačety, které se staly nejpoužívanější vražednou zbraní. Podle verdiktu ale plánování genocidy menšinových Tutsiů začalo už v roce 1990. O čtyři roky později záměr většinoví Hutuové podporovaní vládou naplnili.

Vyšetřovatelé uvedli, že se Bagosora ujal vojenské a politické kontroly ve Rwandě poté, co bylo sestřeleno letadlo prezidenta Juvénala Habyarimany. Právě sestřelení letadla s prezidentem na palubě 6. dubna 1994 stálo na počátku genocidy. V obžalobě se mimo jiné uvádělo, že Bagosora ještě před začátkem genocidy opustil mírové jednání v Tanzanii s tím, že se vrací do Rwandy, aby „připravil apokalypsu“.

Bagosora svou vinu popírá

Svou vinu a podíl na genocidě ale obžalovaný popíral. Tribunál sídlící v Arushe jej však shledal vinným jak z genocidy, tak ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů.

V procesu s Bagosorou byli za genocidu na doživotí odsouzeni i bývalý
plukovník Anatole Nsengiyumva a major Aloys Ntabakuze. Bývalý generál
Gratien Kabiligi byl všech obvinění zproštěn.

Dále byl odsouzen švagr bývalého prezidenta Habyarimany a obchodník Protais Zigiranyirazo, známý jako Monsieur Z. Soud ho poslal do vězení na 20 let. Zigiranyirazo byl obžalován, že se jako příslušník Akazu, mocné elity členů vládnoucích hutuských rodin, podílel na plánech vyvraždění menšinových Tutsiů. Vražd opozičních Tutsiů se měl Zigiranyirazo účastnit již v letech před začátkem genocidy. Zigiranyirazo byl obviněn z vyzbrojování a výcviku milic Interahamwe.

Bagosora vinu popírá a proti rozsudku se odvolal. S důsledky jím rozpoutané rwandské genocidy se tato africká oblast potýká dodnes. Střety Hutuů a Tutsiů se pouze přenesly do sousední Demokratické republiky Kongo.

Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu byl zřízen Radou bezpečnosti OSN v listopadu 1994 a začal pracovat o tři roky později. Do jeho jurisdikce spadají závažné zločiny spáchané na území Rwandy v roce 1994. Soud zatím rozhodl ve 34 případech. V pěti z nich obžalované zprostil obvinění. Do konce tohoto roku by měl tribunál ukončit svou činnost v soudech první instance a do roku 2010 rozhodnout o všech odvoláních. Valné shromáždění OSN jedná o tom, zda mandát soudu prodloužit.