Somálský prezident odvolal vládu za neschopnost zvládnout opozici

Mogadišo - Somálský prezident Abdullahi Yusuf Ahmed odvolal premiéra a jeho vládu. Prezident jako důvod uvádí, že kabinet Nura Hassana Husseina nebyl schopen ochránit zemi před aktivitami islámské opozice. Jméno příštího premiéra má prezident oznámit do tří dnů.

Už dlouhou dobu panují mezi prezidentem a premiérem neshody, kvůli nimž byla v posledních několika týdnech ochromena činnost vlády i parlamentu. Příčinou prý byly hlavně neshody v postupu vůči islámské opozici.

Několik ministrů odstoupilo už v srpnu, protože nesouhlasili s tím, jak premiér nakládal s veřejnými prostředky.

Občanská válka od roku 1991

Somálsko se od roku 1991 potýká s občanskou válkou. Mogadišo a stoupající počet dalších částí země jsou dějišti bojů, za nimiž jsou muslimští povstalci. Země se navíc nachází v katastrofální humanitární situaci.

Terči útoků jsou nezřídka i humanitární pracovníci, takže mnohé organizace ze Somálska svůj personál letos stáhly. Na pomoci humanitárních misí je závislá polovina z deseti milionů Somálců.

Bezvládí v Somálsku usnadňuje situaci i pirátům. Ti letos přepadli desítky lodí, zadrželi jejich posádky a vymohli si miliony dolarů výkupného. Vody v blízkosti Somálska proto střeží lodě mnoha zemí i organizací, avšak námořní provoz v nich je stále rizikový.

  • Boje v Somálsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/537/53640.jpg
  • Somálští piráti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/553/55227.jpg