Gordon Brown navštívil Indii a Pákistán

Dillí - Na návštěvu Indie a Pákistánu dnes přiletěl britský premiér Gordon Brown. Se svým indickým protějškem Manmóhanem Singhem jednal o otázkách boje proti terorismu a o ochlazených vztazích mezi Indií a Pákistánem. Z Indie Brown pokračoval do sousedního Pákistánu, kterému přislíbil finanční pomoc v boji proti terorismu.

V Dillí oba politici společně posnídali v Singhově rezidenci. Brown přiletěl do Indie po neohlášené návštěvě Afghánistánu, kam mimo jiné přijel podpořit britské jednotky bojující s radikálním islamistickým hnutím Taliban. Zároveň se zde setkal s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím.

Gordon Brown

„Žádná země by neměla procházet tím, čím Indie při útocích v Bombaji. Nabídl jsem jí veškerou pomoc.“

Brown v Indii prohlásil, že chtěl obyvatelům Indie osobně vyjádřit soustrast po teroristických útocích v Bombaji na konci listopadu, které připravily o život 171 lidí. Podle Indie pocházelo 10 teroristů, kteří měli útoky na svědomí, z Pákistánu.

Britové prý budou chtít vyslechnout podezřelé z bombajských útoků

Jeden z diplomatů, kteří doprovázejí britského premiéra Gordona
Browna na jeho asijské cestě, prohlásil, že britská policie by mohla požádat Pákistán, aby jí umožnil vyslechnout osoby podezřelé z účasti na listopadových útocích na Bombaj. Mezi jejich asi 170 oběťmi byl i jeden Brit. 

Británie dá Pákistánu na boj s terorismem miliony liber

Británie poskytne Pákistánu šest milionů liber (174 milionů korun) na boj proti terorismu. Gordon Brown to prohlásil na společné tiskové konferenci s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím. Jedná se o největší finanční pomoc, jakou Londýn přislíbil partnerské zemi k tomuto účelu.

Finanční pomoc má sloužit především k odstranění příčin radikalizace a k posílení demokratických institucí. Brown uvedl, že považuje Pákistán za jednu „z hlavních obětí terorismu“, protože jenom letos se tam odehrálo 50 sebevražedných atentátů. „Tři čtvrtiny teroristických akcí, které vyšetřují britské úřady, jsou napojené na pákistánskou odnož Al-Kajdy. Je třeba společně zasáhnout,“ dodal Brown.

Brown uklidňoval vztahy Dillí a Islámábádu

Brown se také snažil uklidnit vztahy Dillí a Islámábádu, které jsou od útoků na bodu mrazu. Teď je ale navíc ještě vyostřil sobotní incident, neboť Pákistán obvinil Indii, že její vojenské letouny dvakrát narušily jeho vzdušný prostor. Vlétly údajně nad město Láhaur v provincii Paňdžáb a do jedné z Pákistánem ovládaných částí Kašmíru, Ázád Kašmír.

Pákistánská ministryně informací sice řekla, že šlo zřejmě o nedopatření, armáda ale zůstává v pohotovosti. Indie rázně popřela, že by její letouny opustily indický vzdušný prostor.

Vydáno pod