Nepokoje zasadily další tvrdou ránu řecké ekonomice

Atény - Řecko se vzpamatovává z šestidenních násilností vyvolaných smrtí patnáctiletého mladíka. Ekonomika země prochází krizí, každý pátý Řek žije podle odhadů pod hranicí chudoby a nezaměstnanost mezi mladými dosahuje devatenácti procent. Země, která žije z cestovního ruchu, se teď bojí, že turisté kvůli násilnostem nepřijedou. V noci byl v Aténách víceméně klid, dnes po poledni se strhly v centru města nové potyčky mezi mladými demonstranty a policejními silami.

Aténská Akropolis je nyní kvůli pouličním bojům téměř bez turistů, krize má také obří dopad na vánoční prodeje, řadě místních obchodníků tržby spadly téměř k nule. Řecko se navíc pomalu stává zemí, kde i pro západní turisty začíná být draho. Krize na finančních trzích prodražuje také dovolené a turisté míří do zemí, kde je stejně teplo jako v Řecku, ale levněji.

Řecko ale právě teď turisty potřebuje. Státní kasa se potýká s dluhy, vláda premiéra Kostase Karamanlise zvýšila daně. Nezaměstnanost se vyšplhala k sedmi a půl procentům, nyní je bez práce už 370 tisíc lidí. Největší nezaměstnanost je právě mezi mladými - bez práce je čtvrtina lidí mezi 14 až 25 lety, říká zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Frustraci přiživila i série vládních skandálů nebo ničivé požáry posledních let. Z toho všeho se stal smrtící koktejl, pro nějž byla sobotní smrt patnáctiletého mladíka pouze rozbuškou.

Včera večer se v centru Atén odehrál tvrdý střet demonstrantů s policií, která musela na několik hodin uzavřít jedno z hlavních náměstí Syntagma. V noci byl pak až na drobné potyčky víceméně klid.

Škody jen v Aténách a Soluni se odhadují na miliardu eur 

Podle odhadů do včerejška škody překročily miliardu eur - a to pouze v Aténách a Soluni. Jak připomíná Vostal, nepokoje se odehrávají hlavně ve městech kromě Atén a Soluně, například také v Patrasu nebo Larise. Demonstrují nejen vysokoškoláci, ale i narkomani a anarchisté. Podle posledního průzkumu si sedm z deseti občanů myslí, že vláda krizi nezvládá.

Demonstrace pokračovaly i dnes 

Radikálové se dnes dostali do křížku s pořádkovými jednotkami na okraj demonstrace, do níž se v historickém centru Atén zapojilo několik tisíc studentů i jejich profesorů. Pochod směřoval po kilometrové trase od univerzity k parlamentu. Účastníci nesli transparenty namířené proti vládě a proti policii s nápisy Stát je vrah, Jeden padlý, tisíce živých v ulicích.

Demonstranti házeli na policisty zápalné láhve a kameny, ti jim odpovídali granáty se slzným plynem. Dostupné zprávy zatím nehovoří o zraněných ani o větších škodách.