Ganleyho hnutí Libertas bude kandidovat do Evropského parlamentu

Brusel - Šéf proslaveného irského hnutí, milionář a odpůrce evropské integrace prostřednictvím Lisabonské smlouvy Declan Ganley dnes na summitu EU v Bruselu oznámil, že jeho hnutí se hodlá v příštím roce ucházet o křesla v Evropském parlamentu v řádných volbách. Jeho strana Libertas hodlá kandidovat také prostřednictvím svých spřátelených organizací v co největším množství členských států. Pravděpodobně by se tak stalo také v České republice. Český prezident Václav Klaus již v minulosti vyjádřil názor, že by se podobnému uskupení v České republice nikterak nebránil.

Podle názoru Ganleyho budou nadcházející volby do Evropského parlamentu referendem o dalším směřování unie. Sebevědomému Irovi a telekomunikačnímu magnátovi vadí především nedostatek demokracie v Evropské unii který podle něj odráží i Lisabonská smlouva o reformě unijních institucí. „Chci, aby Evropská unie uspěla. Věřím, že jediný způsob, jak může demokracie uspět, je vystavět ji na pevných základech demokratické odpovědnosti,“ řekl Ganley, který odmítá nálepku euroskeptika a naopak přesvědčuje ostatní o výrazně proevroopském přesvědčení .

Evropa se nyní podle něj nachází na rozcestí. Buď se vydá cestou údajně nedemokratické lisabonské smlouvy, anebo cestou demokracie. Podle irského milionáře se do „srdce Evropské unie musí dostat demokracie“. Jeho hnutí proto chce kandidovat ve všech členských státech, o podobě kandidátek se zatím jedná. Ganley ani na opakovaný dotaz nechtěl prozradit, s kým případnou evropskou kandidátku připravuje v České republice. Podotkl, že by byl spokojený, kdyby Libertas ve volbách získalo víc než 50 procent hlasů, reálné vyhlídky svého hnutí ale nechtěl hodnotit.

Irský podnikatel se s Klausem setkal v listopadu v Dublinu. Český prezident tehdy aktivisty ze hnutí Libertas přirovnal k disidentům v komunistických zemích. Jeho slova i setkání s Ganleym vyvolalo kritiku některých irských politiků. „Lidem jako Klaus by se mělo naslouchat, a ne je zesměšňovat,“ míní Ganley. Klausovým poselstvím je podle něj demokracie, a proto je důležité.

Declan Ganley - smělý kritik proti celé Evropě

(narozen 23. 7. 1968 v Londýně)

Multimilionář a úspěšný irský podnikatel v telekomunikacích Declan Ganley měl se svým hnutím Libertas velký vliv na odmítnutí Lisabonské smlouvy v irském referendu letos v červnu. Hlasitě též
kritizuje možné konání druhého irského referenda o „Lisabonu“.

Již odmala uzavřený Ganley se již ve velmi mladém věku dal do podnikání. Zpočátku mu učarovaly obchody na akciové burze a po návratu do Londýna začínal od píky jako poslíček u jedné pojišťovací firmy. V 90. letech Ganley podnikal v lesnictví v Rusku a v Lotyšsku a v období ruské finanční krize vydělal značné jmění na obchodu s hliníkem. Ohormné jmění mu však vydělalo až angažování v telekomunikacích.

Jeden ze symbolů odporu vůči lisabonské smlouvě EU o sobě tvrdí, že je hrdý Evropan a že věří v Evropskou unii. V roce 2001 ostatně hlasoval pro smlouvu z Nice, která umožnila rozšíření unie. „Je to hluboce protidemokratický dokument, který předává moc do Bruselu a nedává občanům žádnou možnost mít vliv na politiky,“ tvrdí nyní o
lisabonské smlouvě a odmítá, že se osobně zasloužil o irské odmítnutí dokumentu.

Vydáno pod