Čínští demonstranti jsou lidé, kteří nemají co ztratit

Peking - Čínská policie včera pozatýkala demonstranty, kteří se shromáždili před ministerstvem zahraničí v Pekingu, aby připomněli šedesáté výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Účastníci protestu tak chtěli upozornit na zneužívání moci čínskými soudy, svévolné zabírání půdy i na nezákonné zatýkání. Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera jsou podobní demonstranti většinou zoufalí lidé, kteří nemají co ztratit.

„Podobné demonstrace se občas v Pekingu objevují. Jde o lidi, kteří nejsou místní, ale přijeli si do Pekingu stěžovat na zkorumpované úřady,“ informuje zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Takoví demonstranti jsou většinou nešťastní lidé, kteří již nemají co ztratit, dodává. 

„Oni jsou naprosto zoufalí. Někteří z nich se domáhají spravedlnosti čtyři, pět, deset let a žádné spravedlnosti dosáhnout nemohou,“ vysvětluje Etzler. Proto přijíždějí do Pekingu, neboť věří, že zde jejich stížnosti budou vyřízeny. Někteří z nich dokonce doufají, že si budou moci stěžovat císaři, říká Etzler.

Díky novinářům si policie nedovolila tvrdě zasáhnout

Tento případ je zajímavý v tom, že se odehrál před ministerstvem zahraničních věcí, které je obvykle pečlivě hlídané. Čínští policisté byli prý místem protestu trochu zaskočeni. Na místě se navíc pohybovalo několik zahraničních novinářů a policie si proto nedovolila tvrdě zasáhnout.

Případ prý nesouvisí s Chartou 08, kterou zveřejnili čínští disidenti a známé osobnosti v úterý, aby poukázali na monopol čínské vlády.

Vydáno pod