Britská televize odvysílala dokument zachycující eutanazii

Londýn - Britská televizní stanice Sky ve středu večer odvysílala záznam eutanazie. Kontroverzní dokument Right to Die (Právo zemřít) zachycuje osud devětapadesátiletého Craiga Ewerta. Působivý snímek, proti němuž se zvedla v Británii vlna protestů a který posílil debatu o eutanazii, natočil oscarový režisér John Zaritsky.

V Británii je eutanazie zakázaná. Podle průzkumů chce 80 procent Britů zákony o eutanazii změnit. Proti tomu se ale staví silná opozice, která se bojí zneužití a omylů. Legální je eutanazie například v americkém státě Oregon nebo v Belgii, ale jen ve Švýcarsku ji mohou podstoupit i cizinci. Dokument začíná v září 2006 čtyři dny před tím, než smrtelně nemocný Ewert spáchal asistovanou sebevraždu v Curychu za pomoci organizace Dignitas.

Ewert, který byl původem Američan, ale poté žil v Británii, trpěl degenerativním onemocněním motorického systému. „Pokud to neudělám, čeká mě jen utrpení, budu přinášet utrpení své rodině a pak zemřu,“ vysvětloval. „Nechci zemřít, ale nemám na výběr,“ dodal.

„Celý příběh a rozhodnutí Craiga Ewerta byly zasazeny do kontextu fungování kliniky a jeho choroby… Celý film vyzněl mnohem méně senzačně a méně šokujícím způsobem než by se mohlo zdát z tiskových prohlášení nebo mediální kampaně,“ uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Dokument se vrátil i do doby, kdy byl Ewert zdravým a šťastným otcem rodiny a univerzitním profesorem. Dcera a syn se dozvěděli dopředu, kdy  jejich otec zemře. On si ale nepřál, aby v té chvíli byli s ním.

Rychlý postup paralýzy

U Ewerta paralýza postupovala velmi rychle. Jedním z důvodů, proč se pro eutanazii rozhodl, byla obava, že už nebude moci polykat a nebude moci sám vypít smrtící směs barbiturátů. Dignitas trvá na tom, že musí směs vypít sám. „Nemohl jsem to riskovat,“ řekl Ewert, který dýchal za pomoci přístroje a mluvil jen s obtížemi.

Film dopodrobna sleduje celý proces eutanazie - pohovory s představiteli Dignitas i s lékařem, který musí předepsat směs barbiturátů. Při Ewertově eutanazii se zaměstnanci Dignitas několikrát ujišťovali, zda vše podstupuje dobrovolně a eutanazii natáčeli kvůli policii na video. „Jste si jist? Když to vypijete, zemřete,“ ptal se zaměstnanec Dignitas, když mu podával sklenici s barbituráty. Ewert také musel sám vypnout dýchací přístroj - zuby sepnul časový spínač, který za 45 minut vyřadil přístroj z činnosti.

Film se již objevil na světových festivalech, bez rozruchu

Film se již promítal v kanadské a švýcarské televizi i na několika filmových festivalech, ale nevzbudil rozruch. V Británii nicméně upoutal velkou pozornost všech médií, protože zde probíhá debata o eutanazii a ve Švýcarsku již dobrovolně odešlo ze života přes 100 Britů.

Podle průzkumů se 80 procent Britů domnívá, že by zákony o eutanazii měly být změněny. Premiér Gordon Brown se ale ve středu proti takovým změnám postavil. „Je velmi důležité, aby se k těmto záležitostem přistupovalo citlivě,“ řekl ministerský předseda. „Je nezbytné zajistit, aby se nikdy nestalo, že by se nemocný nebo starý člověk cítil být pod tlakem podstoupit eutanazii.“ 

Brown ovšem na otázku, zda s tímto případem eutanázie souhlasí, přímo neodpověděl. Pouze naznačil, že pokud jde o Ewertovu asistovanou eutanazii, tak britské úřady nestíhaly nikoho z rodiny. V Británii je přitom trestný akt pomoci, doprovodu, zaplacení nebo shánění informací o provedení sebevraždy, dodal Kytka.

Asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku zajišťují čtyři specializované organizace. Cizincům je otevřena právě Dignitas, která má po světě zhruba 4500 členů. Ze Švýcarska jich pochází jen asi 700.

  • Craig Ewert s rodinou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57182.jpg
  • Pilulky zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/114/11315.jpg
  • Gordon Brown autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42265.jpg