Řeckem zmítají nepokoje proti zásahu policie, do ulic vyšly tisíce demonstrantů

Atény - Tisíce demonstrantů se dnes v Aténách, Soluni a některých dalších řeckých městech střetly s policejními jednotkami při pokračujících nepokojích vyvolaných sobotním zabitím patnáctiletého chlapce policií. Incidenty jsou podle policie nejhorší v zemi za mnoho let.

V Aténách dnes do ulic vypochodovalo asi 5000 mladých lidí, kteří protestovali proti sobotní tragédii. Mladí výtržníci, často maskovaní, rozbíjeli výlohy, poškozovali a zapalovali zaparkovaná auta, napadli několik bank a obchodů a zapálili nejméně jednu budovu. Policie se je pokoušela zvládnout s použitím slzného plynu. 

Při střetech, mimo jiné u budovy parlamentu, byli zraněni čtyři policisté, kteří museli být hospitalizováni. Další policista putoval do nemocnice v Patrasu poté, co ho mladí demonstranti zbili. V tomto městě byly navíc zapáleny některé banky a automobily. 

V Aténách bylo na místě kvůli potížím po vdechnutí slzného plynu ošetřeno 14 demonstrantů. Z téhož důvodu muselo vyhledat lékařskou pomoc i několik místních obyvatel.

Zabíjáci v uniformách, skandovali demonstranti

V Soluni se protestní pochod s více než tisícem účastníků zvrhl v pouliční bitku poté, co demonstranti začali po policistech házet zápalné lahve. Výtržníci zaútočili také na radnici, dvě policejní služebny, na pobočku banky a na několik vozů patřících řeckým televizím. Demonstranti na adresu policie skandovali: „Zabijáci v uniformách!“

Okolnosti úmrtí rebelujícího mladíka při sobotním policejním zásahu se vyšetřují. Zatímco policie v prohlášení uvedla, že jeden z policistů vystřelil varovný výstřel poté, co skupina mladých lidí na auto jeho hlídky házela kamení, očití svědci podle agentura DPA uvedli, že policista mířil přímo na chlapce.

Incident se stal ve čtvrti Exarchia, kde se nachází řada klubů, barů a luxusních restaurací. Zároveň je však tato část města známá jako útočiště anarchistů a uživatelů drog.

Ministr vnitra nabídl rezignaci, premiér ji nepřijal

Řecký ministr vnitra Prokopis Pavlopulos nabídl kvůli násilnému incidentu rezignaci, premiér Kostas Karamanlis ji ovšem nepřijal. „Za celou vládu i premiéra vyjadřuji smutek nad incidentem a zejména nad smrtí mladého chlapce,“ uvedl v prohlášení Pavlopulos, podle něhož byli v souvislosti s případem zatčeni dva policisté. Ti nyní čelí vyšetřování.

Nepokoje Řecko zažilo již v noci na dnešek. Demonstranti v Aténách zničili desítky obchodů, několik poboček bank a více než 20 automobilů. Zatím bylo zraněno 24 policistů, šest výtržníků skončilo v policejní cele.

Primátor Atén Nikitas Kaklamanis oznámil, že slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, které se dnes mělo konat v centru města, bude odloženo.