Srbsko Mladiče zatím nedopadlo, ale nevzdává se

Bělehrad - Srbská policie stupňuje hon na někdejšího bosenskosrbského generála Ratka Mladiče. V Bělehradě prohledala několik míst, kde policisté předpokládali stopy, které by je zavedly k jednomu z nejhledanějších uprchlíků. Mladić je obviněný z válečných zločinů během bosenské války v 90. letech. Nová série pátrání ale zatím výsledky nepřinesla. Srbský ministr Rasim Ljajić, pověřený spoluprací s haagským tribunálem, uvedl, že akce bude pokračovat tak dlouho, dokud nebude Mladić dopaden.

Syn bývalého generála Darko Mladić je podle policie hlavou sítě, která Mladičovi pomáhá na útěku. Protiteroristické komando proto dnes obsadilo a prohledalo jeho vilu. Podobné razie se uskutečnily i na dalších čtyřech místech srbské metropole. Policie ale nepátrá po Mladičovi, spíše hledá stopy, důkazy nebo dokumenty, které by ji k němu mohly dovést.


 
Bělehrad v posledních měsících pátrání zintenzivnil. Už příští týden má totiž Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu (ICTY) zveřejnit během jednání Rady bezpečnosti OSN zprávu o tom, jak s ním Bělehrad spolupracuje.

Po Mladičovi, jehož v roce 1995 ICTY obvinil z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, srbské úřady neúspěšně pátrají už léta. Na vrcholu seznamu je i někdejší vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić. Srbsko má na jejich vydání do Haagu zájem, protože chce pokračovat v přístupových jednáních s Evropskou unií. Už v červenci předalo ICTY někdejšího bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče.

  • Rasim Ljajić autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56219.jpg
  • Bývalý vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56216.jpg
  • Ratko Mladić a Radovan Karadžić autor: ČT24, zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/325/32488.jpg