Vyšetřování atentátů začíná, indický ministr vnitra podal demisi

Bombaj - Indický ministr vnitra Šivrádž Patil dnes podal demisi. Reagoval tak na kritiku pomalého policejního zásahu proti teroristům. Na svou funkci rezignoval také poradce pro otázky národní bezpečnosti M.K.Narajanan. Podle redaktora ČT Filipa Kandy budou v souvislosti s atentáty padat i další hlavy. "Souvisí to s tím, že Indie údajně už v říjnu dostala varování od amerických zpravodajských služeb o tom, že se na zemi chystá útok," říká Kanda.

Odstoupení ministra vnitra nebylo poslední a budou zřejmě padat i další hlavy, soudí Kanda. Chyby jsou především systémové, protože v Indii existuje zřejmě jen jediné sídlo bezepčnostních gard. Mobilizace jednotek a jejich přesun jsou proto velmi pomalé. Indie zřídí speciální protiteroristické komando a další sídla bezepčnostních gard. Kanda uvedl, že Indie měla už v říjnu informaci od tajných služeb USA, že se chystá teroristický útok. Podle Kandy i majitel hotelu Tádž mahal přiznal, že o informace o horzícím nezepečí obdržel dva dny před útokem a posílil bezepčnostní opatření.

Boj s teroristy skončil, vyšetřování začalo

V sobotu indická policie ovládla poslední bombajskou budovu obsazenou teroristy, pětihvězdičkový hotel Tádž Mahal, a po 60 hodinách tak ukončila boj s teroristy, kteří ve středu v noci udeřili na 10 místech. Třídenní teroristický útok si nakonec vyžádal 174 životů a 239 zraněných. Původní počet mrtvých byl vyšší, úřady ale omylem některá těla započítala dvakrát. Mezi mrtvými je podle indického ministerstva vnitra 22 cizinců, dalších 23 utrpělo zranění; mezi mrtvými ani zraněnými není žádný Čech.

Operace v hotelu Tádžmahál sice skončila, ale přesto pokračuje. V sobotu ráno se z hotelu ozývala prudká palba, z několika oken se valil dým. Indická elitní komanda zabila poslední tři teroristy, pokračovala ale v pátrání v hotelu, kontrolovala chodby, více než 560 pokojů, sálů a provozních místností. Hledala, zda žádný z pachatelů neunikl, a jestli se nahoře ve strachu neskrývá ještě někdo z hostů. Ze zničených interiérů se odnášeli mrtví.

Teroristů bylo zřejmě jen 22

Podle policie bylo teroristů na všechny bombajské útoky jenom deset - devět je mrtvých, jeden byl dopaden. Novější informace podle zpravodaje ČT Filipa Kandy hovoří o 22 útočnících.

Šéf národních bezpečnostních gard na sobotní tiskové konferenci také řekl, že atentátníkům bylo zhruba 20 až 28 let, většinou to byli Pákistánci a vedl je 21letý Asám Kasaf. Do Bombaje připluli z pákistánského Karáčí a útok plánovali dlouho dopředu. Měli v hotelu Tádž Mahal rezervovaný pokoj a výbušniny zde rozmístili dříve, než útok vůbec začal.

Hrstka teroristů byla proti zásahové jednotce v početní nevýhodě, ale výborně znala terén: kilometry chodeb, a přes pět stovek pokojů a sálů. Dva z teroristů zřejmě byli ubytováni jako hosté, další dva pracovali ve zdejší kuchyni, poznamenal zpravodaj ČT Filip Kanda. List Times of India napsal, že podle výpovědi jediného dopadeného teroristy Azama Amira Kasava chtěli útočníci Tádž Mahal, který je symbolem indické obchodní a finančnické metropole, vyhodit do povětří.

Bitvy v dalších napadených budovách Bombaje dozněly už vpátek, ve městě ale dál vládla atmosféra strachu z toho, že by se něco podobného mohlo opakovat. Podle vyšetřovatelů útočníci pocházejí z Pákistánu - a Pákistán už začal pracovat na zmírnění napětí: jeho politici útok odsuzují a do Bombaje odjel zástupce pákistánských zpravodajských služeb ISI, aby s vyšetřováním pomohl. Pomoc nabídla i americká FBI.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí uvedl, že prokáže-li se účast pákistánských skupin nebo jednotlivců na útocích, hodlá okamžitě jednat. Pákistán zároveň dlouhodobě upozorňuje, že jeho podpora muslimům v Kašmíru je pouze morální a politická, nikoli vojenská či teroristická. Prohlásil, že Pákistán krvácí společně s Indií, a nabídl pomoc při vyšetřování útoků. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou ale na bodu mrazu. Indie zavedla velmi tvrdý postoj vůči Pákistánu, ohlásila ukončení mírového procesu a indický prezident zrušil plánovanou cestui do této země.

Indie pohřbívá své mrtvé

Indové začali tradičně pálit na hranicích své mrtvé, z nichž mnozí byli příslušníky bezpečnostních sil. V jihoindickém Béngalúru stáli vojáci odění v černém čestnou stráž u rakve pokryté vlajkou, v níž spočívalo tělo jednoho z vyšších důstojníků, který padl v boji v hotelu Tádž Mahal. Velvyslanectví USA sdělilo, že mezi zahraničními oběťmi je šest Američanů. Mezi mrtvými cizinci jsou Izraelci, Francouzi, Australané, Kanaďané, Britové, Japonci, Němci, Italové, Singapurci a Thajci.

Atentátníci ve středu zaútočili na desítku cílů. Kromě luxusních hotelů, v nichž byli hlavně cizinci, si vybrali i nádraží, kde zabili 50 lidí, a nemocnici, jejímiž pacienty jsou především ženy a děti z nemajetných kruhů. Zbraně a výbušniny si teroristé předem shromáždili v jednom z terčů.