Armáda zabila poslední tři teroristy, bombajský teror je u konce

Bombaj - Indické speciální jednotky dnes ráno v bombajském hotelu Tádžmahal zabily poslední tři z teroristů, kteří se tento týden zúčastnili útoků v Bombaji. Skončila tím prý i celá šedesátihodinová akce teroristů, kteří na Bombaj udeřili ve středu a zabíjeli v asi desítce tamních objektů. Čerstvá, ale stále ještě ne konečná bilance, mluví o 195 mrtvých a více než 320 raněných. Mezi mrtvými je 22 cizinců, žádný z nich není Čech. Podle indické policie bylo útočníků celkem deset, devět z nich bylo zabito, jeden zajat.

Záchranných operací se zůčastnily nejlépe vycvičené indické speciální jednotky, kterým se říká Black Cats. Po několikahodinovém boji, při kterém bylo nutné hasit plameny šlehající z oken, začali policisté prohledávat rozlehlý hotel se psy pokoj po pokoji. Žádají od hostů, aby roztáhli závěsy, aby bylo možné zkontrolovat, kdo je uvnitř. Televize vysílaly dramatické záběry plamenů šlehajících z oken a také těla vyhazovaného z okna v přízemí. Policejní velitel řekl, že to byl jeden z teroristů.

Indičtí novináři tvrdí, že policie poprvé přestala důsledně od hotelu odhánět civilisty, což prý svědčí o tom, že je boj u konce.

Bombajské útoky si od středečního večera vyžádaly podle čerstvých informací záchranářů 195 mrtvých. Bilanci ale nepovažují za konečnou, protože do nemocnic jsou stále přivážena těla dalších obětí. Češi nejsou hlášeni mezi oběťmi ani raněnými.

Stopy vedou do Kašmíru

Americká vláda v pátek souhlasila s odletem agentů Federálního úřadu pro vyšetřování do Indie. Budou se podílet na šetření případu a na hledání odpovědi na otázku, kdo jsou atentátníci. Zástupci americké protiteroristické služby se domnívají, že je zatím brzo označit organizátory. Jeden z nich pod podmínkou anonymity sdělil agentuře AP, že útoky nesou znaky práce skupin, které bojují proti Indii v Kašmíru.

Podle stále se upřesňujících zpráv je mezi zahraničními oběťmi pět Američanů, pět Izraelců, dva Francouzi, dva Australané, dva Kanaďani a po jednom občané Británie, Japonska, Německa, Itálie, Singapuru a Thajska.

Zaútočili na hotely, nádraží, nemocnici

Zhruba dvě desítky atentátníků ve středu zaútočily na asi deset cílů v Bombaji. Kromě luxusních hotelů, v nichž byli hlavně západní cizinci, si vybrali rovněž nádraží, kde zabili 50 lidí, i nemocnici, jejímiž pacienty jsou především ženy a děti z nemajetných kruhů. Zbraně a výbušniny si teroristé předem shromáždili v jednom z terčů. V bojích padlo nejmíň devět z útočníků a 15 členů indické bezpečnosti. V hotelu Tádžmahal byli tři z ozbrojenců zatčeni a podle indických zdrojů je jeden z nich Pákistánec.

Do Francie z Bombaje odstartovalo ráno místního času letadlo se 77 cizinci, kteří byli osvobozeni z hotelů. V Paříži má stroj přistát kolem poledne. Na jeho palubě jsou hlavně Francouzi, Italové a Španělé, žádný z cestujících není Čech. I když letadlo dopravilo do Indie zdravotnický personál, z těch, kdo se jím vracejí, není nikdo raněn.

Speciální záchranné jednotky použíly hasičskou plošinu jako stanoviště pro ostřelovače
Zdroj: AP/ČTK