Hotel Oberoi má armáda pod kontrolou, končí i operace v židovském centru

Bombaj - Indická protiteroristická jednotka dnes ráno osvobodila z hotelu Oberoi 93 lidí, později oznámila, že zde zabila dva teroristy a v budově už nejsou žádní ozbrojenci. Celý den také pokračovaly boje v židovském centru, kde teoristi zadržovali několik Izraelců jako rukojmí. Odpoledne agentura Reuters oznámila, že i zde armádní operace skončila. Komando na místě zabilo dva teroristy a nalezlo zde pět mrtvých rukojmí. Vojáci a policisté ovšem dál působí v hotelu Tádž Mahál, kde by mohlo být ještě několik teroristů a zajatců.

Do luxusního hotelu Oberoi, který se ve středu stal terčem útoků teroristů, vtrhlo dnes ráno policejní komando a začalo osvobozovat rukojmí. Podařilo se jim z hotelu evakuovat celkem 93 lidí. Armáda získala kontrolu nad hotelem poté, co zabila dva teroristy, kteří se zde ukrývali. Během osvobození nalezly jednotky 26 mrtvých těl. Osvobození lidé z hotelu Oberoi byli podle zpravodaje ČT Filipa Kandy, který je na místě, převezeni do nemocnic. Prý ale všichni vypadají, že jsou v pořádku.

Policie vtrhla i do druhého luxusního hotelu Tádž Mahal, který se stal také terčem útoku. Podle šéfa protiteroristické jednotky zde policie nalezla v pokojích až 50 lidských těl. Spekuluje se, že v hotelu je stále několik teroristů, není znám ani přesný počet lidí, kteří jsou v hotelu zadržováni, nebo se zde zabarikádovali před útočníky.

Osvobozovací akce probíhala celý den také v židovském centru, kde teroristé zadržovali až deset osob. Bezpečnostní složky začaly podle svědků střílet na budovu, aby svým kolegům umožnily slanit z vrtulníků na střechu a zaujmout tam bojové pozice. Komando se odpoledne do budovy probouralo vnější zdí. Agentura Reuters pak oznámila, že i zde vojenská akce skončila. Protiteroristické jednotky zabily na místě dva ozbrojence, v budově pak nalezly pět mrtvých těl, která prý patřila rukojmím.

Teroristé nejspíš pocházeli z Pákistánu

Série středečních útoků si podle zatím dostupných informací vyžádala nejméně 155 mrtvých a 320 zraněných. Mezi mrtvými je nejméně 8 cizinců. České velvyslanectví v Indii nemá zprávy, že by mezi mrtvými, zraněnými nebo zadržovanými byli čeští občané.

Debatuje se o tom, kdo vlastně za útoky stojí. Indické média uvedla, že nejméně tři ze zatčených mužů patří k militantní islamistické skupině Laškare tajjaba, která má základnu v Pákistánu. Indický ministr zahraničí Pranab Mukherdží dnes oznámil, že teroristé mají spojení na Pákistán: „Předběžné důkazy, jasné důkazy, nasvědčují tomu, že mají kontakty v Pákistánu.“ Ministr rovněž vyzval pákistánskou infrastrukturu, aby zamezila podpoře teroristů.

Teroristé se do Bombaje dostali na unesené rybářské lodi

Původně se přitom k útokům přihlásili Dekánští mudžahedíni, teď to ovšem vypadá, že se pod tímto názvem maskovala jiná skupina. Indický premiér Manmóhan Singh řekl, že útoky byly pravděpodobně připraveny s napojením na nejmenované teroristické skupiny ze zahraničí.

O tom svědčí i fakt, že teroristé se do Bombaje dostali po moři. Pobřežní hlídka dnes oznámila, že ozbrojenci se ke břehu dostali na indické rybářské lodi. Plavidlo nalezli strážci opuštěné u břehu blízko Bombaje a tvrdí, že loď mohla být unesena. „Na lodi jsme nalezli mrtvé tělo,“ řekl strážce Kulpreet Yadav. Nyní plavidlo prohledávají policisté. Podle dalšího příslušníka pobřežní stráže právě tuto loď využili teroristé k vylodění na břehu u Bombaje, tuto verzi nyní vyšetřovatelé ověřují.