KLDR prvního prosince uzavře hranice s Jižní Koreou

Pchjongjang - Severní Korea chce splnit předchozí hrozbu a prvního prosince uzavřít hranice s Jižní Koreou. Současně prý také vyhostí jihokorejské manažery ze společné průmyslové zóny Kesong, zastaví turistické cesty přes hranici i přeshraniční železniční dopravu. Jde o reakce na přísnější postoj Soulu. Jihokorejský prezident dal totiž Severu podmínku - další pomoc už jen výměnou za zastavení jaderného programu.

Soul severokorejské rozhodnutí uzavřít hranici kritizoval a opakovaně vyzval Pchjongjang k jeho přehodnocení. Uzavření hranice podle Jižní Koreje poškodí hospodářské i politické vztahy mezi oběma zeměmi.

Podle severokorejské agentury KCNA je uzavření hranic prvním krokem „přijímaným v souvislosti s neustálou neskrývanou konfrontační kampaní jihokorejských loutkových úřadů proti Severní Koreji“. KLDR kritizuje především tvrdší přístup konzervativní jihokorejské vlády, která se letos ujala úřadu. Pchjongjangu ale vadí i kampaň jihokorejských aktivistů, kteří posílají přes hranici balony s letáky kritizujícími režim a informujícími o zdravotních potížích severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Kim podle některých zdrojů prodělal těžkou mozkovou mrtvici a částečně ochrnul. Pchjongjang ale podobné zprávy odmítá jako nepodložené spekulace a tvrdí, že Kim je v pořádku. KCNA dnes toto tvrzení podpořila oznámením, že severokorejský předák navštívil kosmetickou továrnu.

Rozhodnutí Pchjongjangu uzavřít hranici znamená novou eskalaci napětí mezi oběma korejskými státy, které jsou de iure stále ještě ve válečném stavu. Konflikt z let 1950 až 1953 totiž skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové dohody. Pchjongjang vystupňoval v posledních týdnech slovní výpady proti Soulu a mimo jiné varoval, že Jižní Koreu obrátí v trosky, jestliže jihokorejští aktivisté nezastaví letákovou kampaň.