Rusko nechce vydat poslance Lugovoje podezřelého z vraždy Litviněnka

Moskva - Před dvěma roky na otravu radioaktivním poloniem, zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko. Britský Scotland Yard z této vraždy obvinil jiného bývalého agenta KGB Andreje Lugovoje. Ten se ale mezitím stal v Rusku poslancem Státní dumy a těší se podpoře Kremlu. A Rusko dalo jasně najevo, že ke stíhání do Británie ho nevydá.

Pro jedny je Lugovoj vrah, pro druhé nevinná oběť cizího spiknutí. Z Andreje Lugovoje je dnes ruský poslanec a bohatý podnikatel. Při rozhovoru se zpravodajem ČT v Rusku Josefem Pazderkou nešetřil Lugovoj úsměvy a sebevědomím. Obvinění, že má na rukou krev Alexandra Litviněnka, rezolutně odmítá. „Celé to byla provokace, kterou proti mně někdo naplánoval,“ tvrdí.

Litviněnko i Lugovoj se setkali 1. listopadu 2006 v londýnském hotelu Millenium. Tady se podle britské policie Alexandr Litviněnko otrávil radioaktivním poloniem a o 23 dní později ve velkých bolestech zemřel. Netrvalo dlouho a Scotland Yard i Litviněnkova manželka ukázali prstem na hlavního podezřelého - Andreje Lugovoje. „Nic proti Lugovojovi nemám, nepotřebuji se nikomu za smrt manžela mstít. Pokud ale profesionální důkazy Scotland Yardu ukazují na něj, musí se před soudem zodpovídat,“ myslí si Marina Litviněnková

Andrej Lugovoj se ale brání. S britskými vyšetřovateli se na začátku několikrát v Moskvě sešel. Předal jim informace o svém londýnském pobytu a snažil se vysvětlit, že jsou na špatné stopě. Marně. Andrej Lugovoj říká: „Jen jim člověk něco vysvětlil, už měli k dispozici teorie, proč jsem i přesto vinen. Pořád dokola. Pochopil jsem, že to nemá smysl.“

Jako poslanec za Liberálně demokratickou stranu pracuje Andrej Lugovoj v ruské Dumě. Před dalším vyšetřováním ho chrání ruské zákony i poslanecká imunita. Kdekoli jinde na světě ale na něj pořád čeká britský zatykač.

Andrej Lugovoj
Zdroj: ČT24