Slovenská vláda chce zpřísnit tresty za extremismus

Komárno (Slovensko) - Projevy extremismu se zřejmě budou na Slovensku trestat přísněji. Podle novely trestního zákona, kterou dnes schválila slovenská vláda, bude trestné i přechovávání extremistických materiálů, omlouvání a schvalování genocidy či zločinů proti lidskosti. Tvrdší postihy si podle slovenského ministerstva spravedlnosti vyžádal růst násilí zejména při sportovních utkáních. Přijetí novely kritizovaly některé nevládní organizace jako účelové a zbrklé.

Vyšší tresty budou slovenské soudy moci udělit například za propagaci fašismu a za hanobení rasy a národa. Trestná má být na rozdíl od současnosti nejen výroba, prodej a rozšiřování, ale i přechovávání extremistických materiálů. Podle slovenského premiéra Roberta Fica bude novela chránit i státní symboly jiných států. Hanobení slovenské vlajky je přitom možné trestat již dnes.

„Znamená to stop veškerým extremistickým, radikálním, nacistickým a fašistickým skupinám,“ prohlásil ministr spravedlnosti Štefan Harabin. Za projevy rasismu nebo šíření extremismu hrozí šest let vězení, za pálení státních symbolů tři roky, zpřísněné jsou i postihy za antisemitismus nebo popírání holokaustu, upřesňuje bratislavská zpravodajka ČT Olga Baková. 

Zákon je podle nevládních organizací šitý horkou jehlou

Odborníci z nevládních organizací ale tvrdí, že extremisté nezačali pochodovat Slovenskem včera a že zákon měl být hotový už dávno. Ten současný byl podle nich připravený narychlo, nekoncepčně a na efekt. Totéž lze podle nich říci také o rozpuštění extremistického sdružení Pospolitosť z minulého týdne.

Změnu zákona schválila slovenská vláda jen dva týdny po kontroverzním zásahu slovenské policie proti maďarským fotbalovým fanouškům v Dunajské Stredě a po incidentu v Kráľovském Chlmci na východním Slovensku, kam dorazilo 28 Maďarů oděných v kopiích fašistických uniforem. Obě události vyostřily napjaté slovensko-maďarské vztahy a byly podnětem k setkání premiérů obou zemí.

Podle některých nevládních organizací ale autoři návrh novely dostatečně nekonzultovali s odborníky, a proto se obávají zneužití zákona. Změny by měly platit od února příštího roku, definitivně však o nich rozhodnou až poslanci slovenského parlamentu.

Mnoho extremistů na Slovensku nezakládá klasické politické strany, které lze snadno zakázat a rozpustit, ale naopak občanská hnutí. Právě proti tomuto trendu je nová zákonná úprava namířena. Pochodující pravicoví radikálové pak možná ze slovenských ulic zmizí, jejich výletům za hranice se ale zřejmě zabránit nepodaří. Svědčí o tom i přitomnost slovenských neonacistů na pondělní manifestaci v Litvínově.

Rok vězení za napadení černocha

Slovenského mladíka, který letos na jaře během jízdy v bratislavské tramvaji napadl slovně i fyzicky muže tmavé pleti, potrestal dnes soud za výtržnictví a hanobení národa a rasy ročním trestem vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Soudce mu také nařídil povinnou protialkoholní léčbu.

Slovensko se chystá potrestat i Čecha, který v pondělí řečnil na demonstraci pravicových radikálů v Bratislavě. Hrozí mu až tři roky vězení.