Putin pohrozil zrušením projektu Nord Stream

Moskva - Rusko by mohlo zrušit projekt plynovodu Nord Stream pod Baltským mořem, pokud bude Evropa tento plán stále odkládat. Místo plynovodu by se Moskva pustila do budování závodů na zkapalňování plynu, prohlásil dnes ruský premiér Vladimir Putin v rozhovoru se svým finským protějškem Mattimem Vanhanenem, který přijel na návštěvu Moskvy.

Putin finskému premiérovi Mattimu Vanhanenovi vysvětlil, že pokud Evropa bude plán odkládat, Rusko vybuduje závody na zkapalňování plynu. Bude tedy plyn posílat na světové trhy včetně evropských, jenže to pro Evropu bude podstatně dražší, zdůraznil Putin.

Vladimir Putin:

„Evropa se musí rozhodnout, zda tento plynovod potřebuje, nebo ne.“

Kontroverzní projekt Nord Stream dohodl Putin s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem jako jeden z klíčových pilířů zajištění dodávek plynu do Evropy. Plán kritizují hlavně Polsko, Estonsko a Litva, které se boji, že nový plynovod by mohl ohrozit bezpečnost jejich dodávek z Ruska, na nichž jsou tyto země téměř plně závislé. Poslanci Evropského parlamentu navíc žádají, aby se důsledně prozkoumaly ekologické dopady stavby.

Podle expertů zřejmě ruský monopolní vývozce plynu Gazprom nebude schopen vybudovat závody na zkapalněný plyn tak rychle, aby to nahradilo Nord Stream. Podle Jonathana Sterna z Oxfordského institutu energetických studií Putin svým způsobem zřejmě EU varuje před riziky spojenými s dodávkami přes Bělorusko a Ukrajinu a myje si ruce v případě, že zde bude v budoucnu docházet opět k výpadkům. Nord Stream by přepravoval plyn z okolí Petrohradu přímo na německé pobřeží.