Sebevražedný atentátník zabil v Pákistánu čtyři lidi a 13 zranil

Islámábád - Čtyři mrtvé a 13 zraněných si dnes vyžádal útok sebevražedného atentátníka poblíž stadionu v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. K atentátu, který se odehrál krátce po ceremoniálu, jímž vyvrcholily týdenní sportovní hry, se zatím nepřihlásila žádná skupina. Her, které jsou v Pákistánu velmi populární, se účastnili sportovci z celé země. Ceremoniál sledovalo na stadionu asi 30 tisíc lidí, ale v době exploze už byla většina z nich pryč.

Atentátníkem byl dvacetiletý muž, který na místo dorazil s osmi kilogramy výbušnin. Chtěl se dostat až na stadion, ale zastavila ho policie, takže nálože odpálil u vchodu. Policie se domnívá, že útok může souviset se situací na kmenových územích na severozápadě země.

Péšávar je správním střediskem Severozápadní pohraniční provincie, kde jsou mimořádně aktivní bojovníci islámského militantního hnutí Taliban, napojeného na teroristickou síť al-Káida.

Pachatelé pumových a sebevražedných útoků dávají najevo nesouhlas s účastí Pákistánu ve válce proti terorismu. Od loňského července při těchto akcích přišlo o život na 1300 lidí.

Pákistánský severozápad je dějištěm boje pákistánské armády proti Talibanu a al-Káidě. Dnes v tamním údolí Svát v bojích zahynulo 11 členů Talibanu a dva vojáci byli raněni.