Maďarští radikálové částečně blokují hraniční přechody se Slovenskem

Bratislava - Maďarští pravicoví radikálové dnes zahájili částečnou blokádu několika maďarsko-slovenských hraničních přechodů na protest proti údajné diskriminaci maďarské menšiny na Slovensku a zejména proti zásahu slovenské policie při nedávném fotbalovém zápase v Dunajské Stredě. Protest organizují pravicové Maďarské gardy spolu s mimoparlamentní stranou Hnutí za lepší Maďarsko. Blokáda za obcemi Rajka, Vámosszabadi a Letkés na maďarské straně se zatím obešla bez incidentů. V odpoledních hodinách k nim přibyla i blokáda přechodu u města Komárom a Salgótarján. Protestující dopravu nijak nezpomalili a na slovenské území nevstoupili.

Jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, blokáda začala v devět hodin ráno na čtyřech přechodech, pátý by radikálové měli zablokovat ve čtvrtek. Aktivisté hodlají auty částečně blokovat na maďarské straně přechody Rusovce-Rajka, Medveďov-Vámosszabadi, Salka-Letkés, Komárno-Komárom a Šiatorská Bukovinka-Somosköújfalu.

Na maďarské straně u přechodu Medveďov-Vámosszabadi blokuje podle Kerekeše asi dvacet aut jeden jízdní pruh, provoz v dalších pruzích je normální. Maďarská strana uvedla, že zatím nebyly zaznamenány žádné incidenty.

Slovenský premiér Robert Fico naznačil, že na slovenské straně by úřady podobnou blokádu nepřipustily. „Myslím, že bychom zasáhli a odtáhli bychom je někam stranou, aby nerušili dopravu a spojení mezi Maďarskem a Slovenskem,“ řekl novinářům Fico. 

„Welcome to Slotakia“, hlásá transparent maďarských radikálů 

Za obcí Rajka směrem na takzvaný starý hraniční přechod Rusovce dnes nakrátko ostříhaní mladí muži rozvinuli transparent Welcome to Slotakia (Vítejte ve Slotově státě). Učinili tak zřejmě v reakci na opakované slovní výpady šéfa koaliční Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty proti Maďarům, které tento politik označuje za potomky zbojníků a vrahů.

Na maďarské straně hraničního přechodu Salka-Letkés se shromáždilo přibližně 40 nespokojenců, kteří několika auty částečně zablokovali přechod přes hranici.

„Mám pocit, že něco podobného by se nikdy nemělo stát, byli zbiti maďarští občané, právě proto jsme tady, abychom vzbudili pozornost a aby se to už neopakovalo,“ říká Tamás Kopetti, předseda výboru strany Jobbik, Mosonmagyaróvár.

Slovenský ministr zahraničí: Blokáda je nepřijatelná

Šéf slovenské diplomacie Ján Kubiš dnešní blokádu i protesty před slovenskou ambasádou v Budapešti označil za nepřijatelné. Kubiš to řekl poté, co se kvůli situaci sešel na okraj jednání ministrů zahraničí v Bruselu se svou maďarskou kolegyní Kingou Gönczovou. „Není v našem zájmu, aby u nás působily problémy, mezinárodně i vnitropoliticky, nějaké extremistické, nacionalistické síly,“ shodli se oba ministři.

Robert Fico:

„Radikálové nemohou určovat kvalitu bilaterálních vztahů.“

Slovenský premiér Robert Fico na adresu maďarských úřadů řekl, že na slovenské straně by úřady podobnou blokádu nepřipustily. Fico zároveň poznamenal, že Slováci proti extremistickým projevům postupují v současnosti tvrději než Maďaři. „Extremisté a radikálové nemohou určovat kvalitu a dynamiku bilaterálních vztahů,“ uvedl slovenský premiér.

Dodal poté, že je nutné spor řešit. Už několikrát vyzval maďarského premiéra Gyurcsányho, aby se s ním sešel, udělal to i dnes. Gyurcsány ale na tyto výzvy nereagoval, a to možná i proto, že ve slovenské vládní koalici je i nacionální strana Jána Sloty, který je znám svými protimaďarskými výroky.

Napjaté slovensko-maďarské vztahy se vyhrotily v sobotu 1. listopadu, kdy slovenská policie zakročila proti fanouškům při fotbalovém zápase v Dunajské Stredě, která je centrem maďarské menšiny na Slovensku. V reakci na to se v Budapešti konalo několik protislovenských demonstrací. Poslední epizodou ve stupňování napětí ve vzájemných vztazích se stalo sobotní zatčení 28 Maďarů v Kráľovském Chlmci na východním Slovensku, kteří na slovenské území dorazili v kopiích nacistických uniforem.

Vydáno pod