Medveděv chce kvůli protiraketovému štítu v Evropě rakety u Kaliningradu

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve svém prvním vystoupení v parlamentu pohrozil, že Rusko přijme "odvetná opatření" v případě rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Evropě. Součástí odvetných opatření má být podle Medveděva rozmístění ruských raket v Kaliningradské oblasti na západě Ruska.

Rusko od počátku ostře odmítá protiraketový systém v Evropě. Americké argumenty, že systém má být namířen proti případnému útoku od rizikových států, jako je kupříkladu Írán, Medveděv již v minulosti odmítl jako „pohádky“.

Odveta: taktické rakety u polských hranic 

Prezident se nevyhnul silné kritice Spojených států. Právě jejich údajná přílišná dominance a rozpínavost stojí jak za současnou ekonomickou krizí, tak i za nedávnou válkou v Gruzii. Zopakoval své výhrady vůči americkým plánům ve střední Evropě. Medveděv sice nechce rozpoutávat závody ve zbrojení, ale Rusko podle něj musí na protiraketový štít reagovat, proto Moskva u polských hranic rozmístí své taktické rakety Iskander a chce také elektronicky rušit části amerického protiraketového systému, do něhož spadá i americký radar v Brdech.

„Zarputilé vnucování amerického protiraketového systému Evropě povede k odvetným opatřením ze strany Ruska,“ řekl Medveděv s tím, že tato opatření upřesní později.

Rusko od počátku protestuje proti americkému plánu umístit protiraketový radar v Česku a protiraketové střely v Polsku. Případné zřízení amerických základen ve střední Evropě vnímá Kreml jako ohrožení ruských zájmů.

USA: Nic z dnešních zpráv nezmění náš postoj

Pentagon na Medveděvova slova ovšem zareagoval ujištěním, že přes ruské hrozby hodlá pokračovat v budování částí amerického protiraketového systému v Evropě. „Nic z dnešních nových zpráv nemění náš postoj, tedy že v této otázce budeme dále spolupracovat s našimi partnery,“ řekl mluvčí amerického ministerstva obrany Bryan Whitman.    

Také premiéři Polska a Česka, Donald Tusk a Mirek Topolánek, dnes podle agentury Reuters na okraj setkání visegrádské čtyřky ve Varšavě uvedli, že očekávají, že Washington bez ohledu na změny v Bílém domě a ruské hrozby bude pokračovat v budování částí protiraketového systému na jejich územích. „V tom smyslu to beru jako pokračování asertivní politiky Ruska," okomentoval dnešní Medveděvův projev český premiér Mirek Topolánek.

Prezident navrhuje prodloužit funkční období prezidenta na 6 let 

Medveděv zároveň ve svém prvním vystoupení v parlamentu navrhl prodloužit funkční období hlavy státu z nynějších čtyř na šest let. Současně by se měl mandát poslanců prodloužit na pět let.

„Navrhuji prodloužit období ústavních pravomocí prezidenta a Státní dumy na šest, respektive pět let,“ uvedl Medveděv s připomínkou, že tato otázka se v Rusku posuzuje už od 90. let minulého století. „Dějiny znají dost příkladů, kdy demokratické státy měnily funkční období orgánů státní moci,“ dodal. Příslušná změna ústavy by podle prezidenta nebyla „reformou, ale korekcí“. Klíčové principy základního zákona by zůstaly nezměněny, ujistil.

Medveděv byl zvolen do čela státu v březnu; v květnu převzal nejvyšší funkci od svého předchůdce Vladimira Putina, který svého času změny v ústavě, včetně prodloužení svého mandátu, odmítl. 

  • Rakety Iskander E a Točka autor: Štěpán Kotrba, zdroj: www.blisty.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50673.gif
  • Vladimir Putin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50675.jpg