Izrael šokován odvysílaným rozhovorem s vrahem Jicchaka Rabina

Jeruzalém - Velký rozruch vzbudil v Izraeli rozhovor s vrahem někdejšího izraelského premiéra Jicchaka Rabina. Ten poskytl Jigal Amir bez vědomí věznice izraelským televizím a vysvětlil v něm, co jej v roce 1995 k atentátu na Rabina vedlo. Televize odvysílaly jen části rozhovoru, ale v Izraeli to vzbudilo takové rozhořčení, že televizní stanice Channel 2 z dnešního večerního programu vyřadila plánované vysílání celého interview.

Jigal Amir, odsouzený k doživotí, řekl, že si uvědomil, jak snadné bude Rabina zabít, když se s ním ocitl na jedné svatbě a všiml si, že má premiér pouze jednoho strážce. „Mohl jsem ho snadno zastřelit, kdybych chtěl. Byl jsem tam se zbraní. Viděl jsem, jak to může být snadné, a řekl jsem si, že za několik let budu litovat, že jsem ho nezabil,“ řekl Amir. Na dotaz, co bylo popudem k vraždě, Amir odpověděl, že názory tehdejší pravice a vojenských odborníků.

Správu věznice, v níž si odpykává trest, šokovalo, že Amir poskytl telefonicky médiím rozhovor, i když to má zakázáno. Věznice mu zpřísnila režim a zrušila některé z výhod, jichž požíval. Nesmí jej navštěvovat rodina a byl převezen z věznice v centru Izraele do jihoizraelského zařízení, v němž si odpykávají tresty Palestinci. Ministr obrany a šéf Strany práce, k níž patřil i Rabin, řekl, že „by Amir měl hnít v cele do konce svého života a za žádnou cenu by mu nemělo být dovoleno účastnit se veřejné rozpravy v Izraeli“.

Amir zastřelil Rabina 4. listopadu 1995 na shromáždění v Tel Avivu. Bylo mu tehdy 27 let a odsouzen byl v následujícím roce. Rabin vedl mírové rozhovory s Palestinci a přiměl je k podpisu prvních dohod o částečné palestinské autonomii. Izraelská pravice jeho politiku ostře kritizovala.

Amir dostal ve vězení možnost oženit se a zplodit dítě. Loňské narození jeho syna vzbudilo v Izraeli nevoli stejně jako to, že obřad obřízky rodina načasovala na 12. výročí Rabinovy smrti.