V New Yorku byla po pětileté rekonstrukci otevřena Národní budova

New York - Česká národní budova v New Yorku, kterou před sedmi lety získal od tamějších krajanů za symbolický dolar český stát, se po více než pěti letech rekonstrukce dočkala v noci na dnešek svého znovuotevření. Na Manhattanu stojí od konce 19. století, kdy na její výstavbu mezi sebou vybrali peníze čeští krajané. V posledních letech ale chátrala. Na její rekonstrukci ministerstvo zahraničí vynaložilo skoro tři čtvrtě miliardy korun. To z ní udělalo největší českou vládní investici v zahraničí.

V podvečer místního času byla budova slavnostně otevřena při velkolepé podívané s živými obrazy v oknech, které symbolizovaly probouzení bývalého krajanského střediska k novému životu. Ve společenském sále čekal hosty hodinový program moderovaný hercem Tomášem Hanákem, během něhož vystoupili tanečníci v choreografii Michala Cabana, zpěvačka Iva Bittová, operní pěvkyně Soňa Červená a hudební skupina Camael.

Součástí slavnostního programu, který se uskutečnil v rámci oslav 90. výročí vzniku Československa, bylo zahájení výstavy o historii národní budovy a české komunity v New Yorku a otevření expozice o osudech politických vězňů v komunistickém Československu.

Slavnostní pásku přestřihli lidovecký vicepremiér Jiří Čunek spolu s předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, sociálním demokratem Janem Hamáčkem, velvyslancem Petrem Kolářem a předsedou krajanské organizace BBLA Josefem Balážem. Původně se k tomu chystal předseda vlády Mirek Topolánek, který ale kvůli domácímu povolebnímu vývoji cestu do Spojených států narychlo zrušil.

Historii Českého národního domu přiblížil architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš. „Budova od amerického architekta Billa Frohneho je postavena v neorenesančním historismu, a to je styl ve Spojených státech velice ceněný. Památková je skutečně právem, protože v sobě skrývá jednu kuriozitu - velký sál je v horní části budovy na úrovni 4. a 5. podlaží, což naprosto neodpovídá evakuačním principům města New York,“ řekl Lukeš.

Národní budova má sloužit k prezentaci republiky v New Yorku

Své sídlo v objektu našel generální konzulát a České centrum, k dispozici bude multifunkční sál pro 300 hostů, galerie, knihovna a kino. Jedno poschodí už po tři roky obývají krajanské organizace. Při sepisování smlouvy si vymínily právo na užívání prostorů za pouhý dolar ročně na příštích bezmála 400 let.

Rekonstrukce se vyšplhala až na 746 milionů korun 

Původní plán předpokládal, že výdaje na rekonstrukci nepřesáhnou 360 milionů korun. Poslední vládou schválená částka na 730 milionů korun je však podle vicepremiéra Jiřího Čunka „staré číslo“. „Ono to je 746 milionů a myslím si, že to bude i o něco víc s těmi všemi drobnými dodělávkami,“ řekl při otevření budovy českým novinářům. „Je to částka ohromná, to je asi jediné, co bych kritizoval,“ dodal

„Nemohu posuzovat, nakolik je to výhodné z ekonomického hlediska, ale myslím, že záležitosti tohoto typu se musejí posuzovat i v jiných dimenzích, nejen ekonomikou, ale třeba i politickým významem. A to potom je rolí vlády, aby to rozhodla,“ uvedl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu  František Dohnal, který se slavnostního otevření rovněž zúčastnil.