Kučerův útěk mě nepoškodil, byla to dobrá práce, říká entomolog Petr Švácha

Dárdžiling (Indie) - Hrát fair play má cenu jen v případě, že fair play hraje i druhá strana. Těmito slovy reagoval v rozhovoru pro ČT entomolog Petr Švácha na útěk svého kolegy Emila Kučery z Indie do České republiky. Necítí se tím podle svých slov nijak poškozen a pevně věří, že indické úřady mu již brzy udělí výjezdní vízum.

Kučerovi indický soud v září uložil za nelegální sběr brouků nepodmíněný tříletý trest vězení. Začátkem listopadu mělo začít v Indii odvolací jednání. Kučera si ale nechal od přítelkyně poslat druhý pas a peníze a přes Nepál uprchl domů s tím, že v Dárdžilingu nemá zajištěný spravedlivý proces. S Kučerou byl obžalován také Švácha, indický soud jej však osvobodil a uložil mu pouze pokutu. Švácha od 18. října pobývá v Dillí a snaží se vyřídit si výjezdní vízum. To mu podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka udělí indické ministerstvo vnitra poté, co obdrží od soudu z Dárdžilingu potvrzení, že nic nedluží a že může zemi opustit.

Švácha: „Byla to dobře odvedená práce.“ 

Švácha v rozhovoru pro ČT k útěku svého kolegy řekl, že šlo o „dobře odvedenou práci“. Absolutně se jím ani necítí poškozen. Indický soud mu sice může dělat potíže různými průtahy nebo obstrukcemi, to mu však podle jeho slov nevadí. „Jsem tu už dva měsíce dobrovolně a čtyři měsíce nedobrovolně, tak jestli tu budu ještě o čtrnáct dní déle, tak už se zase tak moc nezmění,“ řekl Švácha v rozhovoru pro pořad ČT Světadíl.

Velvyslanec Kmoníček vyjádřil určité pochybnosti o středeční zprávě médií, že Kučerův indický právník Taranga Pandit hodlá požádat indický soud o vydání zatykače na svého klienta s tím, že z Kučerovy strany šlo o vážné porušení indického práva. Podle Kmoníčka je zvláštní, když se obhájce rozhodne stíhat svého klienta, který si jej platí. O něčem podobném prý neslyšel, nicméně v tomto případě ho už překvapuje máloco. Věří, že k tomu nedojde, ale nelze prý vyloučit, že něco podobného udělá indická strana.

Indické úřady se oficiálně ke Kučerově útěku zatím nevyjádřily. České velvyslanectví je s indickou stranou v kontaktu pouze ve věci udělení výjezdního víza z Indie doktoru Šváchovi, upřesnil Kmoníček.

Případ Kučery nicméně v Indii nekončí, soud v Dádržilingu bude pokračovat v jeho nepřítomnosti. Vzhledem ke komplikovanosti indického právního systému bude proces podle Kmoníčka trvat tři až pět let.

Indický tisk o případu entomologů informuje většinou seriózně

Ohlasy indického tisku na případ zadržených českých entomologů jsou podle Kmoníčka z 90 procent seriózní, české velvyslanectví dnes nicméně protestovalo u šéfredaktora jistého listu. Ten dnes uveřejnil článek, v němž se opakuje, že oba entomologové jsou součástí jakéhosi záhadného severovýchodního pašeráckého gangu.

Petr Švácha
Zdroj: ČT24
Vydáno pod