Izrael bude volit asi 10. února

Jeruzalém - Izraelští poslanci se dnes shodli na datu 10. února 2009 jako dnu konání předčasných parlamentních voleb. K jejich vyhlášení vedlo nedělní oznámení nové předsedkyně izraelské vládní strany Kadima Cipi Livniové, že se jí nepodařilo sestavit novou většinovou vládní koalici, která měla nahradit kabinet odstoupivšího premiéra Ehuda Olmerta.

Na datu konání předčasných voleb se dnes podle agentur shodla většina parlamentních frakcí s výjimkou zástupců dvou menších stran při konzultacích s předsedkyní Knesetu Daliou Icikovou. Kneset má být rozpuštěn 11. listopadu. Vzhledem k široké parlamentní podpoře návrh stanovující obě data v Knesetu bezpečně projde.

Před dvěma dny dosavadní šéfka izraelské diplomacie, Cipi Livniová, prezidentu Šimonu Peresovi oznámila, že její snaha o sestavení kabinetu ztroskotala a doporučila jako nejlepší nové volby. Řádné parlamentní volby připadaly v Izraeli na rok 2010. V předčasných volbách se strana Kadima utká s opozičním Likudem bývalého premiéra Benjamina Netanjahua.

Volební výhled

Zatímco až dosud Likud v průzkumech volebních preferencí těsně vedl, nyní se šance obou největších soupeřů obrátily. Nejčerstvější průzkumy, zveřejněné v pondělí, staví do pozice vítěze případných voleb stranu Kadima.

.