Livniová navrhuje předčasné volby, nesestavila koalici

Jeruzalém - Předsedkyně izraelské vládní strany Vpřed Cipi Livniová chce doporučit uspořádání předčasných voleb, protože se jí nepodařilo vytvořit novou vládní koalici. Ta měla nahradit odstupující vládu Ehuda Olmerta. Livinová uvedla, že není připravena na politické a rozpočtové vydírání, proto směřuje k volbám. Konat by se mohly začátkem roku 2009.

O sestavení nové vládní koalice usilovala předsedkyně nejsilnější vládní strany déle než měsíc. I když měla ještě zákonnou lhůtu devíti dní, rozhodla se vzdát dalších snah. Důvodem bylo prohlášení ortodoxní strany Šás, která má 12 poslanců, že nevstoupí do vládní koalice, ačkoli byla členem té dosavadní. Stejně se zachovalo šest poslanců volebního bloku Jednotný judaismus tóry. „Je jasné, že využili příležitosti, aby požadovali ekonomicky a diplomaticky nepřijatelné věci. Proto jsem se rozhodla skončit rozhovory a jít do nových voleb,“ vysvětluje Livniová.

„Oni chtějí prodat Jeruzalém. To je pro nás nepřijatelné. Jeruzalém nesmí být rozdělen. Respektuju, že Livniová s námi nesouhlasí. Ale Šás se bude držet svých zásad,“ tvrdí předseda strany Šás a ministr průmyslu a obchodu Eli Jišai.

V parlamentu, jenž má 120 členů, má vládní Kadima pouze 29 hlasů. Ke spolupráci získala také Stranu práce. Bez ortodoxní strany Šás a jejích dvanácti mandátů ale většinu nezíská. Menšinovou vládu Livniová riskovat nechce.

Dosavadní ministryně zahraničí se mohla stát druhou premiérkou v historii Izraele. Jediná žena, která zatím v jeho čele stála, byla Golda Meirová. Do úřadu nastoupila v roce 1969.

V předčasných volbách teď svede Kadima tvrdý boj s opoziční pravicovou stranou Likud. Jejímu lídrovi, někdejšímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, dávají průzkumy veřejného mínění vysoké šance. Pokud by novou vládu sestavoval, je jisté, že Izrael opět značně přitvrdí vůči Palestincům.