Eurozóna je neformální, a má to tak zůstat, shodli se Vondra s Merkelovou

Peking - O francouzském návrhu posílit v EU vliv zemí eurozóny dnes v Pekingu na okraj summitu zemí Evropské unie a Asie hovořil český vicepremiér pro EU Alexandr Vondra a německá kancléřka Angela Merkelová. Shodli se na tom, že eurozóna byla ustavena jako neformální, a tak by to mělo zůstat. "Politická invaze" do tohoto terénu podle nich není možná. Oba politici tak zřetelně rozptylují obavy, že by české předsednictví EU mohla zastiňovat skupina členských států eurozóny.

Francie ve čtvrtek oznámila, že si přeje, aby se častěji a pravidelně scházeli šéfové států a vlád zemí používajících euro. Paříž chtěla tento návrh konzultoval s Berlínem. Posílení vlivu zemí se společnou měnou Vondra již ve čtvrtek odmítl; považoval by to za špatný krok, který by mohl Evropskou unii rozdělit.

„Shodli jsme se na tom, že euroskupina byla ustavena v roce 1997 na neformální bázi pro komunikaci ministrů financí a že politická invaze do tohoto terénu není možná,“ uvedl Vondra po schůzce s Merkelovou. Dodal také, že jakékoli úvahy o „ukradení“ českého předsednictví jsou „mimo realitu“.

Česko převezme předsednictví v lednu po Francii. V zahraničním tisku se objevily spekulace o tom, že by Paříž chtěla Prahu zastínit, nebo dokonce vyšachovat z její předsednické role. Česká vláda si podobné úvahy nepřipouští a říká, že to ani formálně není možné.

Vydáno pod