Zemřel bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk

Vídeň - Ve Vídni zemřel ve věku 81 let někdejší starosta rakouské metropole Helmut Zilk. Kdysi se proslavil i jako moderátor diskusních pořadů ORF. Bývalý český prezident Václav Havel zvažoval, že Zilkovi udělí Řád bílého lva. K tomu nakonec nedošlo, objevily se informace o údajné Zilkově spolupráci s československou STB v 50. a 60. letech. Helmut Zilk obvinění popřel.

Zilk patřil k nejpopulárnějším rakouským politikům. Vzděláním učitel pracoval původně jako novinář v rozhlasu a televizi a k působení ve sdělovacích prostředcích se vrátil i po skončení politické kariéry.

V politice se angažoval jako člen Rakouské sociálně demokratické strany (SPÖ) a především ve funkci starosty rakouské metropole, kterou zastával deset let (1984-1994), si získal značnou oblibu. Ve funkci starosty se mu podařilo otevřít Vídeň lidem - zasadil se o vznik tradičních vánočních trhů a operních festivalů. Dokázal ale také vytěsnit z centra města auta. Krátce byl i spolkovým ministrem školství. Řadu let pak stál v čele Rakousko-české společnosti.

Mezinárodní pozornost vzbudil v roce 1993 atentát, který byl na Zilka spáchán takzvanou dopisovou bombou. V jeho důsledku ztratil tehdejší starosta několik prstů na levé ruce.

Kontroverze pak vyvolalo v roce 1998 odmítnutí tehdejšího českého prezidenta Václava Havla udělit Zilkovi státní vyznamenání kvůli podezření, že v 60. letech údajně spolupracoval s tehdejší československou tajnou policií (StB).

„Lidsky ho to velmi zklamalo,“ komentuje tuto událost rakouský novinář Gerald Schubert, „celá záležitost se vztahovala na dobu, kdy připravoval společné vysílání Československé televize a ORF.“ Zilk jednal v Praze o možnosti společného pořadu, kde by vystupovali živě a bez cenzury čeští i němečtí politici. Musel tedy jednat s mnoha českými představiteli a věděl, že mnozí z nich s STB spolupracovali.

  • Helmut Zilk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/487/48644.jpg
  • Helmut Zilk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/487/48643.jpg
Vydáno pod