Sacharovovu cenu získal čínský disident Chu Ťia

Brusel/Štrasburk - Sacharovovu cenu pro obránce lidských práv a demokracie, udělovanou Evropským parlamentem, letos získal vězněný čínský disident Chu Ťia. Ten byl považovaný i za kandidáta na letošní Nobelovu cenu míru. Pětatřicetiletý aktivista patří mezi hlavní kritiky pekingského režimu a v dubnu ho soud poslal za protistátní činnost na tři a půl roku do vězení. Komunistický režim už předem varoval, že uznání pro Chu Ťia poškodí vztahy mezi unií a Čínou.

Cena je určena osobnostem, skupinám a organizacím, které podle europoslanců dosáhly významného pokroku při obraně lidských práv, ochraně menšin nebo při prosazování mezinárodní spolupráce, demokracie, právního státu či svobody myšlení. Cenu, pojmenovanou po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, letos Evropský parlament udělil podvacáté. 

„Udělením Sacharovovy ceny Chu Ťiaovi Evropský parlament vyjádřil uznání každodennímu boji za svobodu všech čínských obránců lidských práv,“ uvedl předseda EP Hans-Gert Pöttering. Parlament již letos v lednu schválil rezoluci, která požadovala Chuovo propuštění z domácího vězení. V listopadu 2007 se navíc spojil se zákonodárci prostřednictvím videokonference rovněž z domácího vězení.

„Chu Ťia byl v Číně zatčen za podněcování k podvracení státní moci. Toto ocenění, doufám, vyšle jasný signál celému světu, že Evropský parlament bude vždy podporovat a povzbuzovat všechny, kteří bojují za lidská práva a svobodu myšlenky. Takové hlasy nemohou být umlčeny,“ uvedl šéf nejsilnější parlamentní lidovecké frakce Francouz Joseph Daul.

Obdiv Evropský parlament za své rozhodnutí určitě nesklidí v samotné Číně. Čínský velvyslanec u Evropské Unie předem pohrozil, že ocenění Chua by jen prohloubilo nedorozumění mezi unií a Čínou. Cenu přitom parlament vyhlásil ve chvíli, kdy se v Pekingu scházejí nejvyšší představitelé obou stran.   

Poprvé se Sacharovova cena vyhlašovala v roce 1988, kdy ji získal Nelson Mandela; o rok později byl oceněn Alexander Dubček. V minulosti ocenění získali také barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij, předák běloruské demokratické opozice Aljaksandr Milinkevič anebo organizace Reportéři bez hranic.