Irák chce změny v návrhu bezpečnostní dohody s USA

Bagdád - Irák požádá Spojené státy o změny v návrhu nové bezpečnostní dohody. Dnes o tom rozhodla irácká vláda. O jaké změny by se mělo jednat, ale kabinet neoznámil. Dohoda ukládá americkým jednotkám odejít z Iráku do konce roku 2011, pokud irácká vláda nepožádá o prodloužení jejich mandátu.

Vláda se podle jejího mluvčího rozhodla požádat Američany o další změny v návrhu dohody. Kabinet chce prosadit nové dodatky. Sjednocené irácké spojenectví (UIA) už dříve kritizovalo současný návrh a volalo po změnách. Ke kritice se dnes podle vysoce postaveného politika UIA přidal i premiér Málikí. Vláda se proto rozhodla požádat o změny. Tyto návrhy by podle vládního mluvčího mohly zajistit podporu dohody u široké veřejnosti.

O víkendu totiž proti dohodě v bagdádských ulicích protestovaly desítky tisíc iráckých šíitů, kterým se mimo jiné nelíbí, že Američané mohou zůstat v Iráku další tři roky. Koaličním armádám v Iráku vyprší nynější mandát OSN 31. prosince. Do té doby musí pobyt zahraničních sil v Iráku upravit jiná dohoda. Iráčtí vyjednávači už americkou stranu údajně přinutili k mnoha ústupkům, ale dohoda má stále mnoho odpůrců mezi iráckými šíity i sunnity.