Britská královna Alžběta II. je na dvoudenní návštěvě Slovenska

Londýn/Bratislava - Britská královna Alžběta II. spolu s manželem princem Filipem zavítala na Slovensko na historicky první návštěvu. Ještě před jejím příjezdem hrozil útočník bombovým útokem na prezidentský palác, kde se měla královna setkat s prezidentem. Žádná bomba se ale nenašla, na místě proto dnes dopoledne Ivan Gašparovič s chotí oficiálně přijali královský pár. Královna poté poobědvala s vrcholnými slovenskými politiky a setkala se také se svým krajanem Nicholasem Wintonem.

Čtvrteční dopoledne strávil královský pár v Bratislavě. Alžbětu druhou v prezidentském paláci oficiálně přivítal prezident Gašparovič. Ten věnoval Alžbětě II. dřevěnou plastiku s motivy koní a šperkovnici. Manžel panovnice zase bude moci zkoušet, jak se hraje na zřejmě nejznámější slovenský hudební nástroj, fujaru. Tu mu prezident Ivan Gašparovič také předvedl. Na oplátku předal královský pár dary prezidentskému páru - věnovali jim šperkovnici a svou fotografii s podpisem a bohyni Niké, která je na špičce znaku luxusního britského automobilu Rolls-Royce.

Královna o Žbirkovi: Vy umíte zpívat

Odpoledne si královna prohlédla centrum hlavního města. Právě v ulicích Bratislavy měli možnost setkat se s královnou i běžní občané. V centru se shromáždily davy. Platila zde proto přísná bezpečnostní opatření. Královnu hlídá nejenpřes šest set policistů, ale i bodyguardi. Kdo se nedostal do královniny blízkosti, mohl ji sledovat alespoň na obří obrazovce, která byla nainstalována na jednom z bratislavských náměstí. Alžběta II. prý projevila také zájem setkat se dnes v Bratislavě s válečnými veterány, kteří bojovali na západní frontě.  

Královna se proto setkala s generálem Antonem Petrákem, který za války cvičil britské výsadkáře. Alžběta II. mu v Bratislavě udělila Řád britského impéria. Nešlo ale o generálovo první setkání s královnou. Petrák si ji pamatuje ještě jako 17letou princeznu. Dodnes vzpomíná na její působení v armádě: „Sám jsem viděl, jak opravuje prasklou pneumatiku lehkého nákladního vozidla. Dospělý voják, chlap, by s tím měl co dělat.“

Odpoledne se konala recepce na britském velvyslanectví. Zde si s královnou podal ruku zpěvák Miroslav Žbirka. Alžběta II. ho překvapila větou: „Vy umíte zpívat.“ Žbirka pak přiznal, že krátké setkání s panovnicí pro něj bylo stejně silným zážitkem jako rozhovor se členem skupiny Beatles Paulem McCartneyem.

Policie včera dostala telefonické oznámení o hrozbě bombového útoku na prezidentský palác, který dnes dopoledne královna navštívila. Policie budovu prohledala, ale žádnou výbušninu nenašla. Vypátrala však muže, který atentát na policii oznamoval, a obvinila jej ze šíření poplašné zprávy. Podle policejní mluvčí je obviněný psychicky narušený muž, který se léčí na psychiatrii.

Po obědě s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Pavolem Paškou odjela Alžběta II. do blízkého Devína, kde se setkala s Nicholasem Wintonem. Ten před začátkem druhé světové války zachránil před nacisty stovky slovenských a českých dětí. Některé z nich se dnes schůzky s královnou také zúčastnily.

Odpoledne v Devíně také odhalila památník železné opony, jenž má připomínat hraniční bariéry, které bývalé socialistické Československo oddělovaly od kapitalistického Rakouska na druhé straně Dunaje. Na večerním banketu ve Slovenské filharmonii dnes ještě královna přednese jediný oficiální projev.

V pátek se královna sveze lanovkou na Hrebienok v Tatrách, kde bude sledovat, jak se příroda vyrovnala s následky ničivé vichřice z roku 2004. Poté zavítá Alžběta II. do Popradu, v blízké vesnici se jí na náměstí představí místní řemeslníci i hudebníci. Na popradském stadionu pak zakončí svou návštěvu vhozením zahajovacího buly hokejového duelu mezi místním hokejovým klubem a anglickým hokejovým týmem Guildford Flames.