Za úmyslné nakažení virem HIV stojí před soudem tři muži

Groningen (Nizozemsko) - Před soudem v nizozemském Groningenu stojí tři muži obvinění z úmyslného šíření viru HIV. Údajně k sobě přes internet zvali homosexuály na večírky, pak je omámili drogami, znásilnili a píchli jim injekci s vlastní infikovanou krví. Ze čtrnácti obětí nakazili 12.

Obvinění muži svou vinu popírají. Jsou obžalování z přepadení, znásilnění a nelegálního držení drog. Hrozí jim až 21 let vězení. Žaloba rovněž bude žádat finanční odškodnění.

Podle obžaloby si obvinění vybírali své oběti na internetu. U sebe doma pravidelně pořádali malou párty, na kterou zvali tři až pět mužů. Během večírku jim nenápadně podali nějakou drogu. Omámené hosty potom znásilnili. Nikdy přitom nepoužili kondom. Nakonec jim ještě píchli injekci s infikovanou krví. „Chtěli je nakazit a použili hned dva způsoby. Proto nejde o pouhé zneužití a navrhujeme vyšší trest,“ říká prokurátor.

Kriminalisté zatkli podezřelou trojici loni v květnu. Zadržení se tehdy k činu přiznali. Před soudem ale veškerou vinu popírají. Obětem se neomluvili. Podle prvních výpovědí podezřelých za všechno může jejich chtíč. Obvinění údajně věřili, že když nakazí ostatní, budou si s nimi moci užívat nechráněný pohlavní styk.

S virem HIV žilo loni ve světě 33,2 milionu lidí, nejvíc nakažených je v subsaharské Africe. Od 80. let virus nakazil přes tisícovku Čechů, nemoc AIDS propukla u více než 250 z nich. Mnoho lidí ale o své nákaze neví, nakažených může být podle odborníků až desetkrát tolik.

Existence viru HIV byla prokázána v roce 1983, za jeho izolaci získala letos Nobelovu cenu za lékařství dvojice francouzských vědců Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier. Smrtelná nemoc AIDS způsobená virem HIV je nevyléčitelná. Léčba ji ale může změnit v chronické onemocnění, s nímž se dá žít další roky.