Mbeki jedná v Zimbabwe o složení nové vlády

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe a předák opozičního hnutí Morgan Tsvangirai povolali do Harare bývalého jihoafrického prezidenta Mbekiho, aby vyřešil jejich spor o složení nové vlády. Mugabe si totiž nárokuje klíčová ministerstva, což se ovšem nelíbí Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Jeho lídr Morgan Tsvangirai už pohrozil odchodem z koalice.

Thabo Mbeki se ještě ve funkci jihoafrického prezidenta zasloužil o to, že se zimbabwská vláda a opozice po volbách v polovině září dohodly na vytvoření vlády národní jednoty. Křehký smír ale dostal výraznou trhlinu, když prezident Robert Mugabe oznámil, že jeho strana Zanu-PF obsadí ministerstvo obrany, financí a vnitra. Měl by tak pod kontrolou policii i armádu.  

Tsvangirai: Toho se nebudeme účastnit

Proti tomu protestoval v neděli lídr MDC Tsvangirai: „Pokud to chtějí takhle, nebudeme se toho účastnit.“ Mugabeho postup prý podle Tsvangiraie ohrožuje koaliční dohodu. Podle dohody měla strana Zanu-PF získat 14 ministerstev, MDC 13 a odštěpená část MDC pak 3. „Posty ministra financí, obrany i vnitra jsou natolik důležitá, že minimálně jedno z těchto ministerstev bude bývalá opozice chtít,“ tvrdí politolog Bořivoj Hnízdo z Fakulty sociálních věd.

Bořivoj Hnízdo:

„Mbeki je poslední, kdo stojí za Mugabem.“

Do Harare proto po měsíci znovu míří Thabo Mbeki, tentokrát už ne jako prezident JAR, nýbrž jako soukromá osoba. I přesto má ale šanci opět vyjednat dohodu. Podle BBC záleží hlavně na tom, zda bude nyní jeho návrhy respektovat prezident Mugabe. „Mbekiho pozice se zásadně změnila. Pro Mugabeho už není tak důležitý. Mugabe si ovšem musí uvědomit, že bývalý jihoafrický prezident je poslední reprezentant někoho, kdo za ním víceméně stojí, Mbekiho role proto může být zajímavá,“ říká politolog Bořivoj Hnízdo z Fakulty sociálních věd.

Obyvatelé Zimbabwe doufají, že se po návštěvě Mbekiho konečně vyřeší politická krize, která v podstatě trvá od březnových parlamentních voleb. Zemi sužuje tíživá ekonomická situace - především závratná inflace. Ta podle odhadů ekonomů dosahuje 11,2 milionu procent. OSN také upozorňuje, že zemi hrozí humanitární krize, potravinovou pomoc prý potřebují dva miliony lidí.

Morgan Tsvangirai, Robert Mugabe a Arthur Matambara
Zdroj: AP/ČTK