Kouchner: Rusové mírovou dohodu s Gruzií splnili

Tbilisi - Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner přijel do Gruzie na dvoudenní návštěvu, aby zkontroloval, zda Rusové plní mírovou dohodu a stáhli své vojáky z území Gruzie. "Rusové se měli stáhnout z přilehlých zón a jsou staženi," řekl Kouchner po návštěvě gruzínské vesnice Ergneti. To potvrdil i představitel Evropské unie Javier Solana. Podle agentury Reuters ale Kouchner později při návštěvě města Gori na otázku, zda Rusové dohodu o příměří s Gruzií dodrželi, odpověděl: "Ano, ale jen částečně."

Rusové se podle dohody měli do dneška stáhnout z nárazníkových zón na hranicích Jižní Osetie a Abcházie. Vojáci své pozice vyklidili už ve středu. Nadále však Rusové zůstávají na území Abcházie a Jižní Osetie, těchto oblastí se totiž dohoda netýká. 

Kouchner v Ergneti u jihoosetských hranic potvrdil stažení vojáků, poté nicméně připomněl, že Rusové by se v konečné fázi měli stáhnout na pozice, na nichž byly před vypuknutím bojů 8. srpna. „Nic není dokonalé, je to dlouhá cesta, etapa po etapě,“ poznamenal Kouchner, a odkázal tak na plánovanou konferenci, která se má kvůli situaci v Gruzii uskutečnit příští týden v Ženevě.

Ministr potvrdil, že v Ženevě se bude jednat i o jihoosetské enklávě Achalgori, která je osídlena Gruzínci a kterou Gruzie, i po odtržení Jižní Osetie, fakticky spravovala. Podobně je tomu s Kodorskou soutěskou v Abcházii.

AI: Rusové na opuštěných územích ničili civilní majetek 

Amnesty International ruskou armádu obvinila, že na územích, která právě opustila, ničila civilní majetek. Celkový počet civilních obětí sprnové gruzínsko-ruské války není dosud znám. Tbilisi mluví o 300, Moskva o 1500 mrtvých. Nejasno je také kolem materiálních škod. První navrátilci do vesnic, právě opuštěných Rusy, nacházejí svůj majetek v troskách.

Mnoho škod nemají podle studie Amnesty International na svědomí boje, ale systematické ničení gruzínského majetku. Vyplývá to ze srovnání satelitních snímků vesnic po obsazení Rusy a o několik dnů později. Ze satelitního pohledu studie také ukazuje rozsáhlé škody v jihoosetském Cchinvali po gruzínském bombardování.

Ruským odchodem se pod gruzínskou kontrolu vrátilo území narázníkových zón, které Moskva okupovala po uzavření příměří; 7600 ruských vojáků s těžkou výzbrojí se ale jen stáhlo do odtržené Abcházie a Jižní Osetie. Šance na obnovení gruzínské územní celistvosti tak jsou podle moskevského zpravodaje Josefa Pazderky už jen spíše teoretické.

Abcházie a Jižní Osetie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod