Maďaři objevili v čínských chipsech melamin přesahující osmkrát normu

Budapešť - Po Slovensku, Německu, Finsku a Rakousku se nebezpečná chemická látka melamin našla v čínských potravinách v další evropské zemi. Maďarští kontroloři v župě Hajdú-Bihar na severovýchodě země objevili jeho velké množství v sýrovo-oříškových lupíncích dovezených z Číny.

P-Nut Crackers Chips Snack World obsahovaly v jednom kilogramu 19,9 miligramu melaminu, normy přitom povolují jen 2,5 miligramu této látky. O víkendu byly stopy melaminu zjištěny také v několika čínských restauracích v Maďarsku, úřady ale tvrdí, že nedosahovaly limitů závadnosti.

V Číně po požití kojeneckého mléka s přidaným melaminem zemřelo několik dětí a desetitisíce jich onemocněly. Melamin ohrožuje především ledviny. V Číně ho tamní výrobce přimíchával do sušeného mléka pro děti, aby zfalšoval obsah bílkovin. Skandál přiměl řadu zemí světa k zastavení dovozu čínských mléčných výrobků či k jejich přísnějším kontrolám. Čeští hygienici na žádné výrobky kontaminované melaminem zatím nenarazili.

Jak oznámilo čínské ministerstvo zdravotnictví, v nemocnicích kvůli vadnému mléku stále zůstává přes 10 tisíc dětí. Čtyři na akutní selhání ledvin zemřely. Melamin podle čínských médií způsobil zdravotní problémy u téměř 94 tisíc dětí a lékaři stále přijímají další.