Čeští vojáci v Afghánistánu znovu terčem ostřelování, nikdo nebyl zraněn

Kábul - Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar se v noci na dnešek znovu stali terčem raketového ostřelování. Na základnu Shank českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) zaútočili neznámí ozbrojenci, nikdo ale nebyl zraněn. Za poslední dva týdny jde už o čtvrtý útok na české vojáky.

Na základnu bylo vystřeleno šest raket. Pět z nich dopadlo mimo prostor základny a jedna na stanoviště příslušníků afghánské armády. Čeští vojáci zahájili odvetnou palbu, později byli zadrženi čtyři ozbrojenci, kteří byli předáni afghánským úřadům.

Čeští vojáci v Lógaru byli za poslední dva týdny napadeni už počtvrté. Při dvou raketových útocích na základnu Shank byli zraněni tři Češi, dalších sedm vojáků utrpělo zranění, když jejich obrněné vozidlo začali ostřelovat neznámí bojovníci. Letos už v Afghánistánu zahynuli dva čeští vojáci, loni přišel o život jeden.

V českém PRT působí 200 vojáků a vláda chce kontingent v příštím roce posílit na 330 mužů. Celkem jsou v Afghánistánu nasazeny čtyři stovky vojáků a kabinet plánuje posílení vojenské přítomnosti na 745 osob. Proti rozšiřování české mise však je opozice.

V bojích s americkou a afghánskou armádou zahynulo kolem 50 ozbrojenců 

V afghánských provinciích Zábul a Hílmand se střetli američtí a afghánští vojáci s ozbrojenými povstalci. Podle americké armády a místních úřadů bylo pět desítek radikálů zabito. Nejhorší situace je tradičně právě Hílmandu v Kandaháru. Pouze o malinko lepší je situace na východě Afghánistánu - v provinciích Kunar a Páktika. Ty jsou velmi blízko Lógaru, kde je český rekonstrukční tým.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se letos prudce zhoršila, někteří velitelé koaličních sil přiznávají, že bojovníky Talibanu zřejmě nedokážou porazit silou. Afghánský prezident Hamíd Karzáí nedávno nabídl Talibanu jednání o míru.

Provincie Afghánistánu a Pákistánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod