Zemětřesení v Kyrgyzstánu zabilo přes 70 lidí

Biškek - Silné zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály postihlo v neděli jih Kyrgyzstánu. Vyžádalo si 72 obětí na lidských životech, více než stovka lidí utrpěla zranění. Oznámil to dnes kyrgyzský ministr pro mimořádné situace Kamčibek Tašijev. Nevyloučil, že počet obětí ještě vzroste, protože hodně těl je zasypáno pod troskami. Mezi mrtvými je i 41 dětí.

Oběti jsou hlášeny z odlehlé horské vsi, označované ruskými médii Nur či Nura, ležící poblíž epicentra zemětřesení. Ve vsi bylo zničeno 95 procent budov, celkem 128 domů. Podle kyrgyzských odborníků síla otřesů dosahovala osmého stupně na dvanáctibodové Mercalliho škále - taková intenzita je připisována zemětřesením, která poškozují budovy. Obec, kde podle úřadů žilo 961 obyvatel, je nyní odříznuta od světa.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce asi pětatřiceti kilometrů zhruba 50 kilometrů východně od kyrgyzského města Sary-Taša v horách poblíž hranic s Tádžikistánem a Uzbekistánem. První zprávy uváděly, že se zemětřesení obešlo bez hmotných škod i bez obětí na lidských životech. Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyjádřil připravenost poskytnout obětem pohromy pomoc.

Také tádžické Dušanbe ohlásilo otřesy půdy, které na hranici s Kyrgyzstánem dosáhly až 5,5 stupně Richterovy stupnice. Žádné ztráty na životech ani větší hmotné škody nebyly hlášeny. Od začátku září se seizmologicky velmi aktivní Tádžikistán třese prakticky každý den. Otřesů přesahujících pět stupňů Richterovy stupnice bylo až dosud zaznamenáno pouze sedm.