Britský velitel tvrdí: V Afghánistánu nemůžeme zvítězit

Londýn - Válku proti radikálnímu hnutí Taliban v Afghánistánu nemůžou spojenci vyhrát. Pro britský list Sunday Times to prohlásil britský velitel v Afghánistánu Mark Carleton-Smith. "V této válce nezvítězíme. Jde spíš o snížení násilí na ovladatelnou úroveň, aby boje mohly být plně pod kontrolou afghánské armády," řekl pro list velitel Carleton-Smith. K ukončení násilí by podle něho vedly jedině mírové rozhovory s vrchními zástupci Talibanu.

Carleton-Smith:

„Jestliže je Taliban připraven jednat o politickém smíru, tak to je přesně ten postup, který je potřeba k ukončení násilí.“

„Bylo nerealistické očekávat, že mezinárodní síly dokáží porazit radikály operující v zemi,“ míní Carleton-Smith. Britské jednotky podle něj Taliban značně oslabily, násilí může ale v Afghánistánu stále existovat, až budou vojáci zemi jednou opouštět. Afghánský ministr obrany vyjádřil politování nad slovy britského velitele a dodal, že povstalci musí být poraženi.

Koaliční síly v roce 2001 svrhly vládu v Afghánistánu vedenou hnutím Taliban, násilí v zemi za poslední tři roky ale prudce stouplo. Jen za prvních šest měsíců letošního roku zde bylo zabito více než 2500 lidí včetně tisícovky civilistů.   

Vydáno pod