Haiti se těžko vzpamatovává z ničivého útoku hurikánů

Port-au-Prince - Záchranáři na Haiti našli měsíc po sérii živelných katastrof vesnici, která je dosud záplavami odříznutá od světa. Tamní obyvatelé nemají vodu a dochází jim i potraviny. Vláda nejchudší země na západní polokouli mezitím sečetla celkové škody. Velká voda vzala úrodu, utopila krávy, kozy a prasata, a nechala po sobě jedno velké jezero kalné vody. To je teď bariérou a také jediným zdrojem vody pro dva a půl tisíce lidí, kteří tu zůstali.

„Jsme v těžké situaci, dochází nám potraviny. Lékaři se sem dostali, ale lidi tu už nemají co jíst,“ říká Michel Roger, člen samosprávy vesnice Mamont.

Haiti na přelomu srpna a září zasáhly v rychlém sledu hurikány Gustav a Ike a tropické bouře Fay a Hanna. Humanitární pomoc se soustředila na krutě postižené čtvrté největší město Gonaives, dodnes částečně zatopené. Do vesnice Mamont pomoc nedorazila - a místní katastrofa teprve začala: „Jestli pro nás vláda nevyhlásí stav nouze, který by umožnil nasadit vrtulníky a dovézt potraviny, nevíme, co se stane, protože kukuřice a avokáda, které jsme zatím jedli, nám vyschly a ztvrdly,“ vysvětluje Roger.

Haitské úřady vydaly v pátek celkový součet škod -  bouře z přelomu srpna a září zabily 800 lidí. To je dvojnásobek dosavadních odhadů. Tři stovky se pohřešují. Zemědělství je zdevastované a o domov přišlo 165 tisíc rodin. Případ odříznuté vesnice Mamont dokládá, že akutní potřeba mezinárodní pomoci Haiti, o kterou OSN žádala v září, dál trvá.