Japonsko obvinilo australské aktivisty z pirátství

Tokio/Canberra - Japonské úřady propustily dva ekologické aktivisty, kteří se nedaleko Antarktidy nelegálně dostali na palubu japonské velrybářské lodi. Oba byli obviněni z pirátství a jejich čin teď prověřuje australská policie. Členové organizace Sea Shepherd ale tvrdí, že jen chtěli zabránit nelegálnímu rybolovu.

Jen několik vteřin trvalo oběma mužům přelézt na palubu japonské lodi Jušin Maru 2. Posádka nic podobného nečekala. Po pár minutách ale Australana Benjamina Pottse a Brita Gilese Lana námořníci zadrželi. Co se stalo pak, není jasné. Aktivisté tvrdí, že je Japonci schválně nechali svázané na ledové palubě.

„Několik hodin byli přivázaní k zábradlí v mrazivém větru. Teprve pak je zamkli v podpalubí,“ tvrdí Jonny Vafic z ekologické organizace Sea Shepherd. Japonské úřady aktivisty obviňují, že se pokusili provazy poškodit lodní šroub a na palubu údajně hodili několik lahví s kyselinou. Podle některých právníků může být to, co udělali skutečně považované za pirátství nebo teroristický čin: „Je to velmi nebezpečné. Japonská vláda takové činy důrazně odmítá a žádá, aby proti oběma mužům bylo postupováno podle práva,“ upozorňuje tajemník japonské vlády Nobutaka Mačimura.

Proti verzi velrybářů stojí výpovědi aktivistů. Na palubu údajně hodili lahve se silně zapáchajícím žluklým máslem. A tvrdí, že do boje s Japonci se pustili proto, že nelegálně loví v oblasti, kterou Austrálie vyhlásila za přírodní rezervaci. Japonsko ji neuznává a odmítá se podřídit úternímu rozhodnutí australského soudu. Ten Japoncům lovit velryby v rezervaci v jižním Tichomoří zakázal. Tokio v prosinci ustoupilo mezinárodnímu tlaku a odvolalo lov ohrožených keporkaků. Stále má ale v plánu zabít téměř tisíc plejtváků. Údajně pro vědecké účely.

Vydáno pod