Brown obměňuje britský kabinet

Londýn - Britský premiér Gordon Brown v pátek provedl rozsáhlé změny ve svém kabinetu. Ve snaze lépe čelit globální finanční krizi povolal z Bruselu dosavadního evropského komisaře pro obchod Petera Mandelsona. Jmenoval i nové ministry obrany a dopravy. Brown také ustavil zvláštní ekonomickou radu a vytvořil nové "ekologické" ministerstvo.

Podle britského ministerského předsedy potřebuje země všechny odborníky, které má. Překvapivé jmenování Mandelsona, který se stane ministrem obchodu a podnikání, Brown okomentoval slovy: „Byl to velmi úspěšný eurokomisař pro obchod.“

Gordon Brown:

„Zažíváme mimořádné časy a procházíme skutečnou globální krizí.“

Kontroverzní politik Mandelson musel v minulosti dvakrát podat demisi z britské vlády. Je blízkým spojencem Brownova předchůdce Tonyho Blaira.

Dosavadní ministr podnikání John Hutton se stal ministrem obrany a nahradil dosavadního ministra Dese Browna, který odchází z kabinetu úplně.

Vůdce labouristických poslanců v Dolní sněmovně Geoff Hoon je novým ministrem dopravy namísto Ruth Kellyové, která oznámila svou demisi již minulý týden. Vrací se bývalá ministryně zahraničí Margaret Beckettová, která bude státní ministryní bytové výstavby a členkou kabinetu.