V Rakousku se objevil kontaminovaný čínský mléčný koktejl

Vídeň - Rakouské orgány objevily ve čtvrtek v jedné čínské restauraci ve Štýrsku kontaminovaný mléčný koktejl. Místní odborníci uklidňují veřejnost tím, že šlo o výjimečný případ; obsah jedovatého melaminu nebyl životu nebezpečný, i když byl pětkrát vyšší, než povoluje nová zpřísněná norma.

Rakouské orgány objevily kontaminovaný mléčný výrobek po dvou týdnech intenzivních kontrol a více než 180 kontrolních testech. Nápoj byl podle všeho určen jen pro osobní spotřebu majitele restaurace a nebyl nabízen hostům. Majitel ho údajně zakoupil ve Vídni v čínské prodejně na známém tržišti Naschmarkt. Tam byl podle dosavadních zjištění zřejmě propašován, protože neprošel kontrolou ani celním odbavením na hranici. Obchodník se nápojů zřejmě rychle zbavil, protože na tržišti už další koktejly nebyly nalezeny.

Evropská unie už minulý týden preventivně zakázala dovoz potravin pro děti obsahujících mléko z Číny. Melamin v potravinách se objevil před několika dny i v Belgii; jeho množství v čínských bonbonech White Rabbit pětkrát překračuje povolené limity, a proto se stahují z prodeje. Úřady také varují občany, kteří už mají bonbony doma, aby je nejedli.

Skandál s přidáváním škodlivého melaminu do mléka propukl v Číně před několika týdny. Melamin mléku při testech dodává falešné zdání vysokého obsahu proteinu a může zakrýt skutečnost, že mléko bylo ředěno vodou. Látka je však zdravotně závadná a ohrožuje především ledviny. Využití kontaminovaného mléka pro výrobu kojenecké výživy mělo v Číně za následek už nejméně čtyři mrtvé a přes 50 tisíc nemocných dětí.

Čínské kontaminované mléko
Zdroj: ČT24/ČTK