Číňané žalují mlékárnu, Belgičané stahují bonbóny

Peking - Rodiče dítěte, které onemocnělo údajně po požití čínského kontaminovaného kojeneckého mléka, podali žalobu na jednu z nejvýznamnějších mlékáren v Číně, firmu Sanlu. Belgičané zjistili, že množství melaminu v čínských bonbónech White Rabbit pětkrát překračuje povolené limity, a proto je stahují. Úřady také varují občany, kteří už mají bonbóny doma, aby je nejedli.

Rodiče čtrnáctiměsíčního dítěte ze středočínské provincie Che-nan krmili svého potomka od narození sušeným mlékem od společnosti Sanlu, které obsahovalo melamin. Tato látka dodávala naředěnému mléku zdání vysokého obsahu proteinů. Dítě bylo hospitalizováno s ledvinovými kameny a rodiče nyní žádají po firmě Sanlu 150 tisíc jüanů, což je asi 387 tisíc korun, jako náhradu za lékařské, cestovní a jiné výdaje. Částka se ještě může zvýšit, protože dítě nadále zůstává v nemocnici.

Soudní případ svědčí o zvýšeném povědomí Číňanů o občanských právech. Když se při květnovém zemětřesení v Číně zřítily chatrné školní budovy, pokusili se někteří rodiče, kteří přišli o své děti, žalovat místní úřady. Ty jim však údajně nabídly hotovost výměnou za slib, že se soudit nebudou.

Po odhalení skandálu s kontaminovaným mlékem čínská vláda nařídila nemocnicím, aby poskytly postiženým bezplatnou péči. Jenže dítě rodiny, která podala žalobu, leží v pekingské dětské nemocnici, která nabízí péči zdarma pouze pacientům, kteří onemocněli po 12. září, kdy skandál vyšel na světlo.

Ve středu čínské úřady oznámily, že melamin byl objeven v téměř 12 procentech produktů vyráběných z práškového mléka.

Skandál přiměl řadu zemí světa k zastavení dovozu čínských mléčných výrobků či k jejich přísnějším kontrolám. Tchaj-wan dnes kupříkladu zakázal prodej šesti mléčných výrobků vyráběných pro švýcarskou firmu Nestlé v Číně, které obsahovaly nepatrné množství melaminu.

Vydáno pod