Amerika čeká na televizní duel Palinová-Biden

New York - Na amerických obrazovkách se v noci na pátek odehraje jediný televizní duel mezi kandidáty na příštího viceprezidenta Spojených států. Na Washingtonově univerzitě v St. Louis ve státě Missouri se proti sobě postaví republikánka Sarah Palinová a demokrat Joe Biden. Očekává se, že jejich televizní debata připoutá mimořádnou pozornost. Důvodem je především zájem Američanů a médií o čtyřiačtyřicetiletou aljašskou guvernérku, kterou si překvapivě vybral na svou kandidátku republikán John McCain. Debatu vysílá ČT24 živě v pátek ve 3:00, ze záznamu ve 13:45.

Palinová se až dosud vyhýbala novinářským dotazům, což jen posílilo dohady o její nepřipravenosti na případný výkon druhé nejvyšší státní funkce. Naopak její předem sepsaná vystoupení, stejně jako televizní debaty před guvernérskými volbami na Aljašce před dvěma lety, jsou obecně hodnocena jako zdařilé.

Soutěžit s výřečnou a sebevědomou Palinovou nebude pro ostříleného politického veterána, senátora Joa Bidena, snadné. Odborníci mu vesměs radí, aby se v debatě především vyvaroval možného nařčení ze sexismu a z povýšenosti.

Pětašedesátiletý Biden je jako předseda senátního zahraničního výboru považován za odborníka na zahraniční politiku, pozor by si ale podle komentátorů měl dát na neuvážené výroky, ve kterých se občas dopouští omylů či trapasů.

Debata kandidátů na viceprezidenta by mohla k obrazovkám přilákat víc diváků, než první televizní střet samotných uchazečů o Bílý dům, Johna McCaina a demokrata Baracka Obamy, který minulý pátek vidělo 52,4 milionu lidí.

Palinová by v debatě neměla opakovat závažné chyby

Profesor Igor Lukeš ve Studiu ČT24 připomněl, že Palinová celý život strávila na Aljašce a o zbytku Ameriky a jiných zemích toho ví velice málo, což by mohlo být v debatě její slabé místo. Kromě toho udělala v několika nedávných rozhovorech mnoho závažných chyb, přesto by se podle Lukeše neměla podceňovat.

Novinář Erik Best se domnívá, že očekávání jsou v případě aljašské guvernérky tak nízká, že Palinové bude k vítězství v debatě stačit, že se velkých chyb vyvaruje a především bude konkrétně odpovídat na otázky, čemuž se až dosud vyhýbala.

Kandidáty na prezidenta USA čekají dvě debaty

- 7. října v Nashvillu ve státě Tennessee
- 15. října v Hempsteadu ve státě New York

Stále více amerických voličů má pochybnosti o tom, zda je Palinová na funkci viceprezidentky dostatečně připravena. Podle posledních průzkumů o ní smýšlí příznivě 51 procent voličů a o senátorovi Joe Bidenovi 57 procent. Šedesát procent dotázaných se domnívá, že Palinová nemá dostatek zkušeností na to, aby v případě nutnosti převzala prezidentské pravomoci. Deník Washington Post v této souvislosti dodává, že ještě před měsícem, tedy předtím, než se Palinová začala objevovat v sérii televizních interview, smýšleli voliči o aljašské guvernérce lépe.

Vydáno pod