Český důstojník dostal ocenění za působení v Iráku

Bagdád/Praha - Český důstojník Petr Matuška dostal od irácké vlády ocenění za své působení v zemi. V neděli ho přijal irácký ministr obrany generál Abdal Kádir Džasím, který mu poděkoval za podporu iráckých ozbrojených sil a za osobní nasazení, kterým po dobu svého působení v Iráku přispíval k posílení křehké stability a bezpečnosti v této zemi.

Major Matuška působí v Iráku od začátku letošního dubna jako jeden ze tří českých důstojníků, kteří v Bagdádu plní úkoly v rámci Výcvikové mise NATO (NTM-I). Společně s dalšími vojáky států NATO se Matuška podílel na podpoře a rozvoji irácké armády. Zabezpečoval jednání a přímý kontakt mezi iráckou stranou a orgány NATO při koordinaci a dodávkách mezinárodní pomoci, kterou dostává irácká armáda od států aliance.

Po půlročním působení v Iráku se major Matuška koncem týdne vrátí zpět do vlasti.

Irácká vláda ode dneška platí sunnitské bojovníky 

Irácká vláda ode dneška přebírá odpovědnost za vyplácení sunnitských bojovníků, kteří se obrátili proti al-Káidě. Spadat pod ní bude zatím jen 54 tisíc mužů v Bagdádu. Dohromady je bojovníků na 100 tisíc. Výdaje na platy dosud hradily USA, ročně to bylo 360 milionů dolarů. Bez jejich pomoci by spojenci těžko dostali bezpečnostní situaci pod kontrolu.