Pozorovatelé EU začali působit v Gruzii, jsou i v nárazníkové zóně

Tbilisi - Ode dneška začali v Gruzii působit pozorovatelé Evropské unie, kteří mají dohlížet na dodržování příměří a stahování ruských vojáků z Gruzie. Dostali se i do nárazníkového pásma u Jižní Osetie, třebaže Rusko tvrdilo, že v těchto zónách mezi Gruzií a Jižní Osetií a Abcházií pozorovatelé být nemohou, protože nejsou doladěné podrobnosti jejich pobytu. Nárazníkové zóny vytvořili ruští vojáci v srpnu po krátké srpnové gruzínsko-ruské válce.

Pozorovatelé podle agentury Reuters potvrdili, že byli vpuštěni i do nárazníkových zón. Mise podle nich zatím probíhá hladce. Nasazení více než 200členné evropské mise dojednal s Moskvou francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Všechno proběhlo v klidu. Týmy hlídkují v přidělených zónách a navazují první kontakty,“ řekl mluvčí mise EU.

Rusko v úterý oznámilo, že zatím nedovolí, aby pozorovatelská mise Evropské unie měla přístup i do nárazníkových zón. Prý to není porušení předchozích dohod, protože ještě není uzavřena příslušná technická dohoda o práci pozorovatelů i uvnitř zón. Ty Moskva vytvořila v hloubce zhruba deseti kilometrů kolem separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Podle agenturních zpráv však dnes ruští vojáci umožnili bez problémů pozorovatelům vstoupit do nárazníkové zóny kolem Jižní Osetie nejméně na dvou místech, ale nedovolili vstup novinářům 

V dnešním prohlášení ruských sil v Gruzii se uvádí, že pozorovatelé budou moci hlídkovat nejvýš na jižní hranici nárazníkového pásma. Z textu vyplývá, že budou následovat další konzultace, ale není uvedeno kdy.

Základním úkolem pozorovatelů je zabránit eskalaci konfliktu, uvedl ve Studiu 6 politolog Ondřej Soukup. Budou na hranici nárazníkového pásma, zatím tak mohou v podstatě monitorovat pouze to, co se děje na gruzínské straně. Nárazníkové zóny by mělo Rusko opustit do 10. října.

Většina civilních pozorovatelů EU z 22 zemí, jichž má být nejméně 200 a s technickým podpůrným personálem 352, má za sebou policejní nebo vojenskou praxi. Nejsou ale ozbrojeni a na svou ochranu budou mít pouze lehká obrněná vozidla. Budou rozmístěni ve čtyřech polních úřadovnách - v gruzínské metropoli Tbilisi, ve městě Gori jižně od Jižní Osetie, ve městě Zugdidi nedaleko abchazských hranic a v černomořském přístavu Poti. V misi je podle českého ministerstva obrany i pět českých civilistů. Česko má několik let zastoupení i v další pozorovatelské misi v Gruzii, a to v misi OSN (UNMIG). Tam je v současnosti pět vojáků.

V pozorovatelské misi EU jsou policisté, vojenští experti nebo odborníci na lidská práva. Jsou snadno rozpoznatelní podle baretů, pásek na rukávu a modrých vest. Pohybují se ve vozech označených EUMM, což je anglická zkratka pro pozorovatelskou misi Evropské unie.

Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana na úterní tiskové konferenci v Tbilisi prohlásil, že je optimistický ohledně dodržení dohody o stažení ruských vojsk z Gruzie. Zopakoval, že Evropská unie i nadále uznává územní celistvost Gruzii v jejích mezinárodních hranicích a na tomto postoji nehodlá nic měnit.

Solana dodal, že podle uzavřených dohod Rusko musí do 10. října stáhnout svá vojska z bezpečnostních zón kolem Abcházie a Jižní Osetie a posléze pak na pozici, ve které byla přes 7. srpnem, kdy vypukla pětidenní gruzínsko-ruská válka. V Jižní Osetii a Abcházii ale osm tisíc ruských vojáků zůstane. Nezávislost těchto separatistických regionů přitom kromě Ruska zatím uznala jen Nikaragua.

  • Pozorovatelé EU v Gruzii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43989.jpg
  • Vojáci na hranici Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43954.jpg
  • Pozorovatelé EU v Gruzii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43990.jpg
  • Úřadovny pozorovatelů EU v Gruzii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43991.jpg
  • Vojenské hlídky na hranici Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43955.jpg
  • Vojenské hlídky na hranici Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43952.jpg