V rakouských parlamentních volbách posílily pravicové strany

Vídeň - Citelné oslabení obou stran dosavadní velké koalice, sociální demokracie (SPÖ) i lidovců (ÖVP), přinesly podle prvních odhadů, zveřejněných po uzavření volebních místností, předčasné parlamentní volby v Rakousku. Výrazně naopak posílily populistické strany svobodných (FPÖ) a Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Podle odhadu televizní stanice ORF zůstává nejsilnější stranou v zemi SPÖ s 28,6 procenty hlasů, proti posledním volbám z roku 2006 však ztrácí 6,7 procenta hlasů. Odhady jsou založeny na odpovědích voličů odcházejících z volebních místností.

Ještě hůře dopadla ÖVP, která ztrácí s 25,1 procenty asi devět procent hlasů. Na začátku července, kdy právě ÖVP vystoupila z koalice a vyvolala předčasné volby, měli ještě lidovci v preferencích značný náskok. Voliči však zjevně lidovce potrestali za to, že nechali vládu ztroskotat.

První odhady

                         ORF     APA     2006  

 SPÖ                  28.6      29.0      35.3

 ÖVP                  25.1      25.1      34.3

 FPÖ                  17.9      18.3      11.0

 BZÖ                  11.9      11.7        4.1

 Grüne                10.5       9.7       11.1

Zdroj: ORF/APA

Posílení pravicových populistů je naopak ještě výraznější, než naznačovaly průzkumy. FPÖ i BZÖ pravděpodobně získaly téměř 18, respektive 12 procent, což je proti volbám z roku 2006 navíc sedm procent pro každou z nich. Překvapuje to zvláště u BZÖ korutanského hejtmana Jörga Haidera, která se ještě nedlouho před volbami pohybovala na hranici volitelnosti. Potvrdí-li se první prognózy, budou populisté dohromady dokonce největší politickou silou v zemi. „Je to pro nás velké vítězství, splněný sen,“ okomentoval první odhady Haider.

Strana zelených naproti tomu lehce ztratila a propadla se mezi rakouskými politickými stranami ze třetího místa až na místo páté.

Žádná z dalších stran zjevně čtyřprocentní hranici nepřekonala a do parlamentu se nedostala.