Barma oslavila narozeniny opoziční strany zatýkáním

Rangún - Barmská opoziční strana Národní liga pro demokracii dnes slavila dvacáté výročí. Vojenský režim, který zemi ovládá, oslavy sice povolil, ostře je ale kontroloval a ještě před jejich vypuknutím pozatýkala policie několik členů ligy. Někteří z nich před zatčením pobyli na svobodě jen několik hodin.

Oslav výročí ligy založené přední barmskou disidentkou Do Aun Schan Su Ťij se v Rangúnu zúčastnilo asi 350 lidí. Shromáždění se konalo pod všudypřítomným dohledem. Ústředí strany hlídaly jednotky pořádkové policie se štíty, příslušníci civilní stráže i desítky agentů v civilu. Celou akci nahrávaly policejní videokamery.

Policie neváhala a proti členům a příznivcům ligy dokonce zasáhla. Ještě před vypuknutím oslav zadržela tři až šest členů strany. Jeden z nich se přitom dostal z vězení na svobodu sotva sedmnáct hodin před zatčením.

Shromáždění se nicméně zúčastnilo i sedm členů ligy, které vládnoucí junta propustila v úterý na amnestii. Byl mezi nimi i devětasedmdesátiletý novinář Win Tin, který strávil za mřížemi 19 let a byl nejdéle zadržovaným politickým vězněm v Barmě.

V Rangúnu se opozice neodvážila přímo připomenout rozdrcení lidového hnutí. V dnešním oficiálním prohlášení jen znovu vyzvala vládu, aby co nejdříve propustila i zbylé politické vězně, včetně nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij, kterou junta přes deset let drží v domácím vězení. Zároveň žádá propuštění všech buddhistických mnichů a dalších lidí uvězněných po loňských velkých protivládních protestech.

Národní liga pro demokracii vznikla v roce 1988 a o dva roky později zvítězila s ohromujícím ziskem 80 procent hlasů v parlamentních volbách. Vojenský režim jí ale odmítl předat vládu a při následných protestech opozici vojensky potlačil. Přední vůdci ligy včetně zakladatelky strany Su Ťij byli uvězněni a strana zakázána.