Medveděv: Do roku 2020 Rusko zmodernizuje jaderný odstrašující systém

Moskva - Rozsáhlou modernizaci ruského jaderného odstrašujícího arzenálu dnes ohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Vše má být hotovo do roku 2020, plán počítá s kompletním vzdušným obranným systémem i novými jadernými ponorkami. Potřeba takové modernizace podle Medveděva zcela jasně vyvstala na pozadí srpnového konfliktu Ruska a Gruzie.

„Plánována je rozsáhlá výstavba nových typů vojenských plavidel, především jaderných ponorek vyzbrojených řízenými střelami a víceúčelových ponorek. Vytvořen bude i systém vzdušné a vesmírné obrany,“ řekl Medveděv představitelům ruské vojenské špičky po armádních manévrech v jihouralské Orenburské oblasti. Vojenským velitelům nařídil, aby mu akční plán zamýšlených změn předložili do letošního prosince. „Zcela nedávno jsme museli odrazit agresi gruzínského režimu a jak jsme zjistili, válka může vzplanout zcela nečekaně a může být naprosto reálná,“ dodal ruský prezident.

Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se ruské ozbrojené síly celá léta potýkaly s nedostatkem peněz. Vojenská plavidla kotvila nečinně v přístavech, protože neměla dostatek financí na pohonné hmoty a náhradní díly. Z týchž důvodů málokdy vzlétaly ruské vojenské letouny. Nyní ale Kreml, který nemá díky vysokým cenám hlavního ruského exportního artiklu - ropy a zemního plynu - o peníze nouzi, štědře investuje do modernizace své armády.

Vydáno pod