Rusko vyjednává s Ukrajinou o pronájmu přístavu v Sevastopolu

Moskva - Rusko chce ponechat svou Černomořskou flotilu v ukrajinském přístavu Sevastopolu i po roce 2017, kdy vyprší platnost dosavadní nájemní smlouvy. Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov proto na Ukrajinu směřoval v posledních dnech dotaz, zda by smlouva mezi oběma zeměmi nešla prodloužit. Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ale prohlásila, že to nepřipadá v úvahu.

Pro Rusko představuje Sevastopol podle zpravodaje ČT v Moskvě Josefa Pazderky nejen strategickou záležitost - má i jiné základny na černomořském pobřeží - ale i otázku prestiže. Pazderka také dodal, že Rusko nechce vyklízet teritorium, které považuje za strategické a navíc za svoji tradiční sféru vlivu.

Jak doplnil novinář Pavel Máša, faktem je, že Sevastopol svými technickými parametry Rusům vyhovuje nejlépe. Přístav je totiž v relativně hlubokém moři, což je výhoda, kterou například potenciální ruská základna Novosibirsk neskýtá. Rusové by si mohli základnu vybudovat, například v Soči. Předpokládané náklady by se ale vyšplhaly na desítky miliard dolarů.

Z ukrajinského pohledu nejde jen o mezinárodně-politickou otázku, ale také o vnitropolitické téma a o ekonomickou záležitost. Moskva totiž platí Kyjevu za nájem Sevastopolu 98 milionů dolarů ročně. V praxi to probíhá tak, že se o tuto částku zmenšuje ukrajinský dluh Rusku.

Vydáno pod