Filipínské Mindanao je další Dárfúr

Manila - Na filipínském ostrově Mindanao pokračují boje mezi armádou a islámskými ozbrojenci. Konflikt vyhnal z domovů už přes půl milionu civilistů, kteří se skrývají v uprchlických táborech. V oblasti je nedostatek potravin, situaci ještě zhoršují monzunové deště, v táborech se začínají šířit infekční onemocnění. Odborníci přirovnávají krizi na Mindanau k humanitární krizi v africkém Dárfúru.

Pracovníci humanitárních organizací, kteří Mindanao označují jako další Dárfúr, vycházejí z číselných údajů o uprchlících. Půl milionu uprchlíků podle nich znamená v podstatě humanitární krizi. Podle novináře z Akutálně.cz Pavla Vondry je po přepočtu tohoto údaje na počet obyvatel krize na Mindanau srovnatelná se situací v Dárfúru.

Konflikt mezi vládou a Frontou islámského osvobození Morů (MILF) vznikl po snahách tohoto hnutí rozšířit autonomní oblasti na Mindanau kontrolované muslimskou komunitou o 712 vesnic. MILF zároveň usilovala o posílení pravomocí zdejších samosprávných orgánů.

Krize nemá vojenské řešení, urovnání je možné jen u jednacího stolu

Krize trvá v podstatě už 40 let. V posledních šesti letech se blýskalo na lepší časy. Letos v srpnu se už měla podepisovat mírová dohoda mezi vládou a ozbrojenci. Jednání ale náhle skončila po útoku, při němž povstalci Fronty islámského osvobození Morů (MILF) zapálili několik vesnic a vyhnali stovky lidí z domovů, tehdy zemřelo 34 lidí.  

„Konflikt má střídavé fáze. Vždy se chvíli jedná, je relativní klid. Potom většinou dojde k nějaké konfrontaci mezi armádou a povstalci a třeba měsíc trvá omezená ofenzíva,“ popisuje Vondra. Tak tomu je i teď, po posledním srpnovém útoku islámských radikálů vláda proti povstalcům tvrdě zakročila.

„Odborníci se vesměs shodují, že konflikt nemá vojenské řešení, jediné urovnání je možné u jednacího stolu. Ozbrojené řešení má nicméně nyní zelenou i z nejvyšších míst v Manile. Nejvíce na to doplácejí civilisté,“ doplňuje Vondra. Známy jsou útoky armádního letectva, při kterých byly vypáleny celé vesnice. Civilní obyvatelstvo před střety armády a ozbrojenců prchá do táborů.

Vláda zatím tvrdí, že jde o vnitřní problém a že má situaci pod kontrolou. Malajsie se snažila zprostředkovat rozhovory mezi povstalci a vládou, v tuto chvíli jsou ale jednání s ohledem na poslední útoky pozastaveny.

Mindanao

  • 2. největší ostrov Filipín

  • 17 milionů obyvatel

  • konflikt mezi vládou a Frontou islámského osvobození Morů

  • 500 000 uprchlíků

Filipínský ostrov Mindanao
Zdroj: ČT24
Vydáno pod