V Polsku pokračuje proces s generálem Jaruzelským kvůli událostem z roku 1981

Varšava - Výslechem obžalovaných dnes pokračuje proces s posledním polským komunistickým prezidentem generálem Wojciechem Jaruzelským, který spolu s několika dalšími bývalými komunistickými činiteli čelí obžalobě kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981, v jehož průběhu bylo zabito několik desítek Poláků. Exprezidentovi hrozí až deset let vězení. Proti soudnímu procesu s Jaruzelským se postavil bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov.

Bývalí polští politici jsou obviněni ze spáchání „komunistických zločinů“, z porušení ústavy a z vedení „organizované kriminální skupiny vojenského charakteru“, která vězněním odpůrců režimu porušovala lidská práva.

Jaruzelski přiznává odpovědnost za výjimečný stav 

Generál již při předběžném projednávání prohlásil, že odpovědnost za výjimečný stav bere na sebe. Omluvil se sice jeho obětem, ale trvá na tom, že výjimečný stav znamenal záchranu národa před katastrofou. Vyhlášení výjimečného stavu v Polsku bylo podle něj „menším zlem“ a jediným způsobem, jak zabránit invazi Sovětského svazu. Proti prodemokratickému odborovému hnutí Solidarita proto museli polští komunisté zasáhnout vlastními silami, řekl Jaruzelski.

Společně s Jaruzelským se před soudem zodpovídá i sedm tehdejších vrcholných činitelů, jako je ministr vnitra z dob komunismu generál Czeslaw Kiszczak či někdejší šéf polské komunistické strany Stanislaw Kania. Většině z obžalovaných je přes osmdesát let.

Gorbačov se Jaruzelského zastává 

Konání procesu s Jaruzelským odsoudil někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy řekl, že polské vedení musí pochopit, že činnost generála byla diktována tehdejšími okolnostmi. Zároveň však odmítl předstoupit před soud jako svědek. „Situace byla taková, že bylo nutno přijímat rozhodnutí, jinak by se země rozbila a mohlo nastat velké krveprolití,“ prohlásil.

Pětaosmdesátiletý Jaruzelski před zahájením procesu žádal, aby byl v případu vyslechnut právě Gorbačov nebo bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Okresní soud mu vyhověl, ale odvolací soud na konci června toto rozhodnutí zrušil.

Výjimečný stav byl v Polsku vyhlášen v noci na 13. prosince 1981

Generál Jaruzelski v noci z 12. na 13. prosince 1981 vyhlásil výjimečný stav ve snaze paralyzovat sílící opoziční odborový svaz Solidarita. Moc v Polsku převzala vojenská rada a v následujících dnech bylo zadrženo více než 3 000 osob. Podniky vstoupily do stávky, propukly pouliční boje. Výjimečný stav, který formálně trval do července 1983, si podle obžaloby vyžádal okolo 90 obětí. V dubnu 2007 byla vůči hlavním iniciátorům a vykonavatelům výjimečného stavu vznesena obvinění. Institut paměti národa vede v souvislosti s výjimečným stavem z roku 1981 okolo 160 vyšetřování. K mírným trestům zatím byli odsouzeni hlavně policisté.